Sve veće interesovanje za placeve i kuće širom Fruške gore

2
5758

Gužva u saobraćaju, na ulici i na poslu te svakodnevni stres vrlo brzo dosade, a još češće budu i naporni.

Sve češće se srećemo sa ljudima koji žele da stave tačku na ubrzani način života, stres i svaku vrstu gužve, odlaskom na selo. Počnu da se bave poljoprivredom ili jednostavno uživaju u prirodi i tako pronađu mir.

U Srbiji je situacija takva da placeva ima najviše  na Fruškoj gori, koja postaje sve popularnija destinacija. Sremska strana je skuplja i više tražena od bačke strane, ali generalno ispod 10.000 do 15.000 evra teško da je moguće kupiti pristojan plac. U okolini Sremskih Karlovaca i Stražilova ar je od 3.000 do 6.000 evra, a u okolini manastira Krušedol oko 4.000 evra.

Istovremeno je u Vojvodini kuću ili salaš moguće kupiti i za mnogo manje novca. U pojedinim mestima, kuća sa okućnicom, pomoćnim objektima i nekoliko hektara zemlje može da se kupi za 5.000 do 8.000 evra.

S druge strane, kvalitetni zasadi vinograda i voćnjaka daleko su skuplji, a najskuplje su plantaže oraha.

Na obroncima Fruške gore, moguće je kupiti zasade vinograda, kajsija i bresaka, registrovanih u Ministarstvu poljoprivrede. Vinogradi su održavani, imaju odlične sorte grožđa kao što su muskat hamburg, italijanski rizling, probus, kabernet.

Placevi se nalaze u građevinskoj zoni tako da se mogu iskoristiti za izgradnju. 

Ipak, najskuplja u ponudi je plantaža oraha i kajsija, 3.200 stabala kajsije, 1.100 stabala orah sorte chandler. Zasad je iz jeseni 2014. sa svom pratećom mehanizacijom i opremom: 2 voćarska traktora, 2 atomizera, 2 prikolice, voćarska friteza, platforma za branje i orezivanje, malčer, kosilice i još mnogo toga što je potrebno za održavanje plantaže.

Na plantaži se nalazi uknjižen prateći objekat od 300 kvadrata, od čvrstog materijala – hala sa destilerijom za pravljenje voćnih rakija. Cena imanja je 1.272.000 evra.

Pored svega, i mere zaštite poput karantina i samoizolacije u prvom naletu kovida 19 doprinele su naglom porastu interesovanja za kupovinu vikendica.

Republički geodetski zavod je u polugodišnjem izveštaju nedavno objavio da je za prvih šest meseci 2020. godine interesovanje za kupovinu vikendica poraslo blizu 40 odsto, u odnosu na isti period prošle godine.

Čitajući polugodišnji izveštaj, uočava se da se u Sremu najbolje trgovalo vikendicama, pošto je u opštini Inđija sklopljeno najviše kupoprodajnih ugovora – 98, potom u Novom Sadu – 35, Sremskim Karlovcima – 28.

(Radomir Kuč)

2 COMMENTS

  1. ..vec vidjeno, tj. nakon Sv. ekon. krize, vikendice na obroncima Fruske gore (sa nase Sremacke strane) pokupovali su mahom gastarbajteri i beogradjani koji su hteli da uloze novac da im ne bi devalvirao, ALI, upravo se to desilo, nisu racunali da KOROV i ostalo rastinje treba kositi, uredjivati..ukratko-odrzavati plac, vikendicu itd, da bi posle par godina istu tu vikendicu prodavali brze bolje da se spasu od silnog sluzenja posedu za koji nisu bili spremni. Znaci, vikendica je postala OBAVEZA vlasniku, nije isto, kao nekada, kada je gorivo bilo za Dz., a i mogli su se pronaci pojedinci koji bi za odredjenu sumu novca odrzavali vikend kucice za vlasnike, sto danas nije slucaj, jednostavno niko nece da radi taj posao za male pare, hteli bi pola necije plate za 1 mesec odrzavanja, zato, dooobro razmislite da li imate novca na pretek, da bi uz odredjene materijalne gubitke, jos morali da rintate na odrzavanju iste, a od odmora slabe vajde…a o pristupu vikend naseljima (losim putevima, uglavnom zemljanim..nepostojanju El. infrakstrukture, nema vodovodne mreze, nepostojeca kanalizaciona infrastruktura..itd) nekom drugom prilikom..

  2. Kako to mislite „bačka strana“ Fruške gore?! Ne postoji „bačka strana“ Fruške gore, Fruška gora je cela u Sremu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here