Sve više seljaka PREPOZNAJE potrebu za osiguranjem

0
658

Sve više domaćina i nosilaca poljoprivrednih gazdinstava prepoznaju potrebu za osiguranjem jer im je onda jedina briga proizvodnja, a rizik od vremenskih nepogoda i eventualnih šteta preuzima osiguravajuća kuća.

Među njima je i poljoprivrednik iz Martinaca Zoran Erić koji kaže da tradicionalno osigurava svoja dobra, što njegovom poslu garantuje sigurnost ulaganja tokom čitave godine, i dodaje da su za poljoprivrednu proizvodnju u ovom kraju najveći rizici vremenske nepogode.

Bavim se stočarstvom, odgojem svinja, osiguravam i svinjarsku proizvodnju ali i ratarsku proizvodnju. Od 2012. godine svoju ratarsku proizvodnju osiguravam, poučen iskustvom od nepogode sa gradom, ledom koji se desio te godine. Od tad smo počeli redovno da osiguravamo i ovaj mirnije spavamo. Bavim se poljoprivredom, stočarstvom, više od 20 godina, mada je to i tradicija u porodici, i roditelji su se bavili ranije, a supruga i ja nekih 25 godina u svinjarskoj proizvodnji. Mnogo doprinosi stočarskoj i uopšte našoj poljoprivredoj proizvodnji ovo osiguranje jer sve moguće štete i gubici mogu da se nadoknade. Ranije dok smo imali krmače osiguravali smo te umatičene krmače i imali smo slučajeva da na prašenju ugine i dobijali smo nadoknadu štete, tako da nisu gubici bili tako veliki kao što bi bili inače da nismo osigurani”, kaže Erić.

Mitrovačka Agencija za ruralni razvoj subvencioniše osiguranja useva i plodova već duži niz godina. Direktorka te Agencije Dušica Pavlović navodi da ta mera podrazumeva dodelu bespovratnih sredstava poljoprivrednim gazdinstvima kao subvencionisanje dela plaćene premije

“I u ovoj godini svi zahtevi su i obrađeni i isplaćeni svim poljoprivrednim gazdinstvima.”- kaže Pavlovićka, dodajući:

Ono što je interesantno kod ove mere jeste to da se ona kumulativno može primeniti sa merama na ostalim nivoima vlasti, konkretno poljoprivrednici su mogli da primene i da preuzmu sredstva da apliciraju za sredstva, kako na lokalnom nivou, tako i na nivou Ministarstva poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva. Tokom 2020. godine za ove namene bilo je izdvojeno više novca, oko pet miliona dinara, bilo je podneto oko 300 zahteva, a isplaćeno je 2,1 milion dinara. Maksimalni iznos sredstava koji se po jednom zahtevu isplaćivao, iznosio je 20.000 dinara. Ove godine očekuje se veći odziv jer osiguranje predstavlja siguran način da poljoprivrednici zaštite svoja dobra, kako useve, tako i stoku”.

(M. M.)

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here