Svi turistički putevi vode u Rumu

0
1037

U srcu Srema, okružena Fruškom gorom, plodnom oranicom, rekom Savom, na raskrsnici važnih saobraćajnica u blizini velikih gradskih centara kao što su Beograd i Novi Sad, Ruma ima potencijal za dobar razvoj turizma.

Opština koja ima oko 55.000 stanovnika (od tog broja polovina živi u Rumi, dok druga polovina u 16 naseljenih mesta koja pripadaju ovoj opštini) obiluje prirodnim i kulturno-istorijskim nasleđem i narodnom tradicijom koji čine bogatu turističku ponudu. Dva čuvena arheološka nalazišta Gomolava i Basijana i danas kriju ostatke Rimskog carstva.

Riznica istorijskog bogatstva naroda koji su živeli na ovim prostorima je Zavičajni muzej u Rumi, čiji fond čini više od 10.000 eksponata u sastavu arheološkog, etnološkog, istorijskog i likovnog odeljenja.

I lovni turizam u ovoj opštini nije izostao. Lovište “Karakuša”, koje je osnovano četrdesetih godina prošlog veka, naslanja se uz reku Savu. Po broju životinjskih vrsta ovo lovište predstavlja jedno od najbogatijih staništa u Vojvodini. Osnovne vrste divljači u lovištu su jelen i srna.

Glavne vrste krupne divljači su divlja svinja, jelen i srndać, koji se love sa čeke ili u grupnom lovu. Za višednevni boravak lovaca namenjen je Lovački dom “Karakuša” sa maksimalnih 45 ležajeva.

Područje lovišta privlačno je ne samo za lovce, već i za proučavaoce i ljubitelje prirode.

Na području rumske opštine su dva veštačka jezera.

Borkovačko jezero u Rumi prostire se na 45 hektara i obiluje krupnim primercima soma, šarana, smuđa, babuške, bele ribe, amura, tolstolobika.

Pavlovačko jezero ima površinu od 62,5 hektara i bogato je šaranom, smuđom, tolstolobikom, somom i amurom. Oba jezera privlače veliko interesovanje pecaroša.

(J. S. – S. Kostić/Novosti/foto:D. Dozet)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here