Sremskomitrovački portal

TEROR MIGRANATA: U okolini Šida gore nego na Kosovu

Posle tri godine od početka migrantske krize, statistika na teritoriji Šida pokazuje da je kroz ovu opštinu prošlo više od 700.000 izbeglica, od kojih je izvestan broj bio smešten u dva prihvatna centra.

U Adaševcima je trenutno oko 530, na Principovcu više od 300 onih koji su zaustavljani na putu ka EU, a nevoljnici sa Bliskog istoka u pokušajima da se domognu granice sa Hrvatskom – u očaju – sve više zabrinjavaju ovdašnje žitelje. Jer, opremljeni „pametnim“ telefonima sa „Gugl“ mapama, migranti iz Avganistana, Pakistana, Irana… koriste razne rute kroz šume, njive, vinograde… a naum pokušavaju da ostvare i preko bivšeg prelaza kod Bapske, koji ne radi već pet godina, otkako je Hrvatska u Evropskoj uniji.

Prljava ćebad, bačena garderoba i ostaci od loženja vatre su ono što gotovo svakodnevno zatičemo ispred kapije vikendice. Sećam se i kada su nam obijali objekat, te u njemu noćili i ostavljali haos. Zato smo sada stalno ovde – svedoči Olga Varnjičić iz Šida, čiji je posed samo dva kilometra udaljen od prvog hrvatskog naselja, već pomenute Bapske.

O sličnim problemima govori i Jovan Todorović, koji je više puta video kako pripadnici hrvatske granične policije po poljima jure migrante i vraćaju ih u Srbiju. Onda tako izmoreni i gladni, kaže, beru voće, lome grane na stablima, obijaju kuće i kradu, te lože sve na šta naiđu ne bi li se ogrejali…

Grupa migranata je vođena, kako se kasnije ispostavilo, dezinformacijom da je granica otvorena – 23. oktobra pokušala u Hrvatsku da uđe preko prelaza „Batrovci“, ali su ih pripadnici tamošnje granične policije autobusom vratili u prihvatni centar u Adaševcima…

I monahinje iz obližnjeg manastira posvećenog Svetoj Petki su susretale migrante, ali kažu da oni uvek pobegnu kada vide osobe u crnim odorama. Dosad, saznajemo, nisu imale neprijatnih iskustava, ali znaju da izbeglice prolaze pored manastirskog imanja.

(S. Kostić)

Exit mobile version