TOYO TIRE: Kilometarska fabrika sa najvećom solarnom elektranom u Srbiji

0
734

Nakon dve godine izgradnje, polovinom decembra prošle godine japanska korporacija Toyo Tire je u Inđiji zvanično otvorila novu fabriku guma za putnička, SUV i laka teretna vozila koja pokriva površinu od 60 hektara. A kako bi proizvodnja bila što je moguće ekološki prihvatljivija i ugljenično neutralnija, fabriku će delimično pokretati i solarna elektrana „Taiyo” (srp. Sunce).

Trenutno je 50% solarnih panela pušteno u rad s punim iskorišćenjem kapaciteta u ovoj kalendarskoj godini, a predviđa se da će emitovanje CO2 biti smanjeno za 200.000 tona tokom radnog veka.

Uzimajući u obzir kompleksnost celog projekta, veličinu objekata, kao i specifične tehnološke zahteve, projekti su rađeni u saradnji sa nekoliko srpskih projektantskih kuća (ORTH Engineering, Mašinoprojekt Kopring, Ludan Engineering i Vorteks Protekt) sa odgovarajućim licencama i istaknutim referencama iz oblasti građevinskih projekata, zaštite životne sredine, zaštite od požara itd.

Njihovi inženjeri bili su zaduženi za izvođenje radova i koordinaciju lokalnih podizvođača, kao i za razradu tehničke dokumentacije i pribavljanje svih dozvola i saglasnosti“ – objašnjavaju iz Toyo Tire Serbia.

Osnovna podela proizvodnog kompleksa je na proizvodni objekat, administrativnu zgradu i pomoćne objekte. Unutar proizvodnog objekta, pored hale sa proizvodnim pogonima, nalaze se objekat za prijem sirovina i valjara sa jedne strane, te laboratorija za testiranje pneumatika i skladište gotovih proizvoda sa druge strane.

U okviru kompleksa, pored fabrike i administrativne zgrade, nalaze se i staza za testiranje pneumatika, kao i solarna elektrana.

Bruto površina same proizvodne hale je nešto više od 62.000 m2. Dužina hale je oko 515 m, a raspon je 118 m. Čista visina je 9 m, dok spoljna visina sa atikom iznosi 12,5 m što je čini jednom od najvećih u Srbiji.

Kao što je već navedeno, sa jedne strane proizvodna hala se nadovezuje na objekat valjare, a sa druge se na nju naslanja visokoregalno skladište, tako da je ukupna dužina proizvodnog objekta zamalo dostigla jedan kilometar – zapravo oko 835 metara. Ukupna površina svih ovih objekata je oko 117.000 m2. Objekat valjare, kao i visokoregalno skladište su visoki 32 metra.

Što se tiče prve sopstvene solarne elektrane u istoriji kompanije, na ovaj korak su se odlučili još 2021. godine, čim je u Srbiji usvojen novi zakonski okvir za korišćenje obnovljivih izvora energije. Instalisana snaga će biti 8,4 MWp, ukupna snaga invertora 7,2 MW, dok će se paneli prostirati na površini od oko 8 ha, što je čini jednom od najvećih solarnih elektrana u Srbiji.

Ujedno, to je prva solarna elektrana kod nas, sa panelima instaliranim na tlu, koja će raditi u režimu “kupca-proizvođača”, tzv. “prosumera”. Tačnije, kako će navedenih 7,2 MW pokrivati od 10 do 15% potreba u proizvodnji, u periodima redovnog održavanja proizvodnog pogona predviđeni su viškovi električne energije, koji će se predavati u distributivni sistem.

Ovo je ’pametna fabrika’ u kojoj su svi podaci povezani i kojima upravlja napredni sistem proizvodnje i izvršenja“ – kažu u Toyo Tire za naš portal.

Ističu da je izgradnja fabrike veliki poduhvat u svakom smislu, počevši od činjenice da je u pitanju grinfild projekat, preko gabarita izgrađenih objekata i kapaciteta proizvodnog pogona, do toga da su od polaganja kamena temeljca do upotrebne dozvole i puštanja u rad stigli za 24 meseca. Kako dodaju na kraju, proizvodnju su započeli u julu 2022. godine za američko tržište, a očekuje se da će Toyo gume proizvedene u Srbiji će biti dostupne u drugoj polovini ove godine.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Gradnja.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here