Tribina o štetnosti paljenja strništa

0
210

Kako se čulo na tribini o štetnosti paljenja strništa, održanoj u prostorijama Poljoprivredne stručne službe Sremska Mitrovica, mitrovački poljoprivrednici su uglavnom savesni kada je reč o ovoj zabranjenoj aktivnosti.

Milan Milić u ime Poljoprivredne stručne službe Sremska Mitrovica izrazio je zadovoljstvo što se razgovara o temi da se strnjike, posle useva koji su skinuti, ne pale:

 „Možemo da kažemo da je kasno da pričamo o žetvenim ostacima koji su ostali nakon strnih žita ali pravo vreme je da pričamo o nepaljenju žetvenih ostataka kukuruza, soje i suncokreta. Mi kao služba, kroz naš savetodavni rad imamo obilazak terena, PSS Sremska Mitrovica pokriva četiri opštine Šid, Sremska Mitrovica, Pećinci, Stara Pazova. Naravno postojalo je paljenje i ove godine žetvenih ostataka, mada mogu da pohvalim da svake godine sve manje i manje nailazimo na terenu da ima paljenja, nadam se da će kroz koju godinu i kroz ovako dobru praksu predavanja, naši poljoprivredni proizvođači podići svest o tome da ne treba da pale, već da te žetvene ostatke unesu u zemlju, kako bi očuvali humus njihovih parcela. Njihovim paljenjem uništavaju se ekosistemi, plodnost zemljišta, dolazi do migracija životinja sa parcela koje su nam potrebni da bi suzbijali glodare, koji naravno opet Zakonom o poljoprivredni ne smeju da se truju. Takođe na putevima se javljaju dimne zavese i dolazili do problema tokom saobraćaja.”

Po postojećim zakonskim propisima spaljivanje žetvenih ostataka je zabranjeno i kazne mogu biti višemilionske. Ovim činom dolazi do potpunog gubitka organskih materija i azota. Osim gubitka u organskoj materiji vatra uništava korist od podzemnih svetova, ugrožava divljač, zagađuje okolinu i predstavlja veliku opasnost zbog mogućnosti nekontrolisanog širenja požara.

Uzastopnim paljenjem strništa tokom dve, tri godine stvara se zbijeno zemljište, biljke su manje u porastu i rezultat je manji  prinos. Sremski i mačvanski poljoprivrednici su svesni toga i zato pribegavaju zaoravanju strništa što je mnogo bolje za očuvanje prirode, a i bolje prinose.

Preporuka Poljoprivredne stručne službe je da se nakon zaoravanja izvrši analiza zemljišta, kako bi se po preporuci koju daje njihova akreditovana laboratorija, pristupilo pravilnom đubrenju i zemljište obogatilo svim neophodnim hranljivim materijama.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here