Tužilaštvo odbacilo prijavu zbog zastrašivanja novinarke Verice Marinčić

0
1226

Više tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici odbilo je prigovor novinarke Verice Marinčić na odluku Osnovnog tužilaštva u Staroj Pazovi kojom je odbačena njena krivična prijava protiv osobe koja ju je duže vreme zastrašivala i pratila.

“Ne mogu više da prijavljujem sve slučajeve zastrašivanja dok gledam kako od žrtve prave budalu”, kaže novinarka Inđija kafea.

Novinarka Verica Marinčić, koja je praćena i zastrašivana na poslu i ispred svoje kuće, ni posle više od godinu dana podnošenja prijava i žalbi nadležnim organima nije uspela da ubedi institucije da reaguju.

Više javno tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici odbilo je kao neosnovane prigovore novinarke lokalnog portala Inđija kafe na odluku Osnovnog javnog tužilaštva u Staroj Pazovi (iz novembra prošle godine) kojom se odbacuje krivična prijava protiv osumnjičenog Nenada M.

U rešenju se navodi da ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno krivično delo ugrožavanja sigurnosti.

Uvidom u predmetni spis, ovo tužilaštvo utvrdilo je da je Osnovno javno tužilaštvo u Staroj Pazovi u potpunosti i pravilno utvrdilo činjenično stanje“, piše u dokumentu koji potpisuje zamenica javnog tužioca Borka Jovanović.

Pravnog leka više nema. To je to. Sve što sam rekla, po njima, nisam mogla da dokažem“, ističe Verica Marinčić.

“Progoni i dalje traju, ali sve sam to pustila, jednostavno – navikla sam se. Ne mogu više dozvoliti da mi sve ovo u tolikoj meri utiče na život. Ne mogu više da prijavljujem sve slučajeve zastrašivanja dok gledam kako od žrtve prave budalu”, kaže.

Novinarka iz Inđije kaže da nije ni očekivala drugačiji epilog, posebno u kontekstu u kojem je Apelacioni sud ukinuo presudu za ubistvo Slavka Ćuruvije i predmet vratio na ponovno suđenje, a prijave za napade na druge novinare po pravilu padaju u vodu.

Analizirajući sve prikupljene podatke, nalazimo da nema dokaza da je osumnjičeni u konkretnom slučaju uputio pretnje oštećenoj da će napasti na njen život ili telo“, stoji u prvostepenom obrazloženju zamenice javnog tužioca u Staroj Pazovi Aleksandre Molnar.

Verica Marinčić se nadala da bi novi uvid u događaje mogle pružiti sigurnosne kamere, međutim, iz policije je stigao izveštaj u kojem piše da tako nešto nije moguće.

Navodno, oni su obavili razgovor s osobom iz kabineta predsednika opštine, koja je zadužena za monitoring kamera, i zaključili da je video-nadzor samo “delimično u funkciji, jer servisiranje nije vršeno redovno”. Željene lokacije, kako tvrde, nisu pokrivene sistemom, te “praktično nije moguće da su takvi snimci postojali”.

Uvek se ponavlja isti obrazac. Prvo pokušaju da te diskredituju kao osobu. Po onda tvoju porodicu, tvoj posao. Na kraju žele da te otkupe. Zasad, nažalost, nema validne borbe koja daje rezultate. I mnogo veće priče od moje doživele su fijasko. Iskreno, nisam ni očekivala da će se u mom slučaju odjednom dogoditi nešto pozitivno“, kaže.

Zastrašivanje novinarke iz Inđije počelo je prošlog juna po objavljivanju foto-vesti na Fejsbuk stranici lokalnog portala Inđija kafe (bahato parkiran automobila ispred jedne pekare). Ona je u više navrata zastrašivana i praćena na poslu i ispred kuće u kojoj živi.

U međuvremenu, narodni poslanik Marijan Rističević na svom Tviter nalogu osporio je status novinara Verici Marinčić i zapitao se iz kog razloga je ona predstavljena kao žrtva progona. Tvrdnje da “ona i nije novinarka” mogle su se čuti čak i iz tužilaštva. Vređana je kao žena, nazivana prodavačicom i kasirkom.

Iz Komiteta pravnika za ljudska prava – YUCOM tvrde da se od početka radilo o pogrešnoj kvalifikaciji dela. Drugim rečima, da se ovde radi o proganjanju, a ne o ugrožavanju sigurnosti.

Prema pisanju Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE), osumnjičeni za pretnje novinarki član je moto-kluba “Noćni vukovi” i česta je zvanica na proslavama opštinskih vlasti.

U maju ove i junu prošle godine zabeleženi su hakerski napadi na sajt Inđija kafe. U ovom trenutku, kaže Verica Marinčić, ista novinarska ekipa pokreće novu priču, na novom serveru i s novim nazivom – InMedia.

Sajt je popunjen i sređen, a na jesen nas čeka lansiranje. Osnovaćemo i školicu novinarstva u okviru koje će se mladi ljudi baviti lokalnim temama. Borićemo se na ovaj način, jer ne vredi više trošiti energiju na nešto što je unapred rešeno. To će nam od sada biti u fokusu“.

Podsećamo, ovo nije prvi put da je novinarka lokalnog portala zbog svog profesionalnog delovanja trpela verbalno nasilje. O strahu koji novinari doživljavaju u ovakvim i sličnim situacijama Verica Marinčić je govorila i prošlog marta u kratkom filmu u produkciji Slavko Ćuruvija fondacije.

Zastrašivanje Verice Marinčić osudio je OEBS, kao i Reporteri bez granica. Oni su pozvali vlasti u Srbiji, uključujući predsednika Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić, da zaštite novinarku.

(Cenzolovka)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here