U aprilu počinje izgradnja Fruškogorskog koridora: TUNEL “TERA” KAMIONE I ČISTI VAZDUH!

0
7139

Početak izgradnje Fruškogorskog koridora, koji bi prema nekim najavama mogao da počne već tokom sledećeg meseca, željno iščekuju Irižani koji će obilaznicom oko ovog mesta rešiti višedecenijski problem.

Obilaznicom od oko pet kilometara, izmestiće se teretni saobraćaj kroz naselje, ali smanjiti i rasteretiti saobraćaj, koji zbog velike frekvencije vozila ugrožava stambene objekte na magistralnom putu koji se pruža kroz Irig.

Mi smo deo našeg posla obavili. Ekspropijacija zemljišta je 99 odsto završena, ostale su samo dve parcele, jer je na njima došlo do promene vlasnika. Tako da očekujemo da radovi veoma brzo počnu – kaže predsednik Opštine Irig Tihomir Stojaković.

Fruškogorski koridor biće brza saobraćajnica od Rume do Novog Sada u dužini od 47,7 kilometara, a nadovezaće se na pravac Ruma-Šabac-Loznica, te će povezati Vojvodinu sa zapadnom Srbijom. Imaće četiri kolovozne trake širine po tri i po metra.

Naš atar se prostire od spomenika “Kipovi” pa sve do ulaska u tunel, to je negde oko 15 kilometara. Kod raskrsnice gde se odvaja za Vrdnik i Irig, tu će biti petlja, a onda se nastavlja put sve do ulaska u tunel – priča Stojaković, dodajući da se posle četiri godine koliko je rok za završetak koridora, očekuje i manja frekvencija vozila kroz Irig.

Mi sada imamo oko 18.000 vozila na dnevnom nivou, od tog broja je 5.000 kamiona a ostalo putnička vozila. Pa kada prepolovimo i ta vozila, koja sigurno neće sva ići kroz Irig, rasteretićemo mnogo saobraćaj a i štetnost izduvnih gasova.

Vlada Srbije i kineska kompanija CRBS potpisali su u oktobru prošle godine Ugovor o izgradnji Fruškogorskog koridora, čija je ukupna vrednost 606 miliona evra. Koridor će povezati tri opštine Novi Sad, Rumu i Irig, a rešiće se i problem prolaska teretnih vozila preko Fruške gore. U okviru ovog projekta predviđena je i izgradnja dvocevnog tunela kroz Frušku goru koji će biti u dužini od tri i po kilometra.

Mi smo se opredelili za jednu industrijsku zonu na površini od 50 hektara pored te brze saobraćajnice. Bolja povezanost putnom infrastrukturom, nadamo se, da će nam dovesti i neke kompanije koje će otvoriti nova radna mesta za naše građane – optimističan je predsednik Stojaković.

(S. Kostić)

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here