U Beočinu naprednjaci izgubili vlast

0
1918

Politička situacija u Beočinu, već uoči održavanja samih izbora, bila je poprilično napeta, s obzirom da je bilo uočljivo kako se vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci “ljulja” fotelja. 

Naprednjaci su na kraju i izgubili ovu opštinu, a na čelo Beočina došla je Socijalistička partija Srbije, sa tesno osvojenom većinom na izborima za odbornike Skupštine opštine. SPS je, naime, osvojio 12 od ukupno 23 mandata za formiranje lokalnog parlamenta, dok je SNS osvojila 11 mesta u Skupštini opštine.

Zakonski rok za formiranje skupštine opštine je dva meseca od održanih izbora, što znači da je poslednji dan za održavanje konstitutivne sednice 21. avgust.

Po tvrdnji portala “021.rs“, politički pritisci bili su sveprisutni uoči, tokom i nakon održanih izbora, uzimajući u obzir prigovor SNS na rezultate, koji je kasnije odbijen. Socijalisti zamalo da ostanu bez vlasti zbog potencijalnog ponavljanja izbora na jednom biračkom mestu u opštini, ali se to ipak nije desilo.

Prema pisanju portala 021.rs, nakon objavljenih rezultata, dosadašnji predsednik opštine i nosilac liste beočinskih naprednjaka Mitar Milinković podneo je prigovor na rezultate izbora, o čemu je odlučivao Upravni sud.

Kako se do petog jula Upravni sud nije oglasio o tom pitanju, Opštinska izborna komisija pomerila je glasanje za subotu, 11. jul. Međutim, poslednjom odlukom Upravnog suda, kojom se uvažava žalba Socijalističke partije Srbije i poništava rešenje o ponavljanju glasanja, stavljena je tačka na izbore u Beočinu i potvrđena izborna pobeda SPS-a na lokalnim izborima u tom mestu – objavio je portal 021.rs.

(M. Milivojević)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here