U industrijskoj zoni u Adaševcima nikla fabrika staklene vune

0
1299

Vest da je lokalna samouprava u Šidu potpisala u jednom danu ugovore sa 11 investitora koji će uložiti oko 100 miliona evra u pogone u industrijskoj zoni i uposliti hiljadu ljudi, obradovala je Šiđane, posebno onih dve hiljade sa evidencije nezaposlenih.

Lokalna samouprava sve nade polaže u industrijsku zonu u Adaševcima, na Koridoru 10, te nije žalila truda da obezbedi najbolju infrastrukturu.

Zona se prostire na 60 hektara, gde je trebalo izgraditi asfaltirane puteve kojima će se kretati teretni saobraćaj. Uradili smo i gasnu mrežu za potrebe budućih korisnika industrijske zone. Podrazumeva se da je urađena struja, vodovod, telefonija, optički kabl i sve što je neophodno investitorima – kaže predsednik opštine Šid Zoran Semenović.

Parcele u zoni ne prodaje Opština Šid već Republička direkcija za imovinu, pa od prodaje zemljišta lokalna samouprava nema direktan prinos, ali ima druge benefite, kao što je prioritet u zapošljavanju stanovnika iz naselja šidske opštine. Kad se ljudi zaposle od poreza na dohodak i zarade opština dobija siguran buyetski priliv, potvrdio je Semenović.

U industrijskoj zoni nikao je za sada samo jedan objekat. Reč je o fabrici za proizvodnju staklenih vlakana. To je prva grinfild industrija u minulih deset godina u Šidu. Kompanija „Termovul” (Thermowool) osnovana je 2018. godine, osnivači su istoimena kompanija iz Austrije, Alfred Ajlmer i Viktorija Vizelthaler iz Austrije. Kupili su parcelu od oko 10 hektara i podigli poslovno-proizvodni objekat za proizvodnju staklenih vlakana, odnosno, staklene vune, koja se koristi kao izolator u građevinarstvu i industriji.

Pored poslovno-proizvodnog objekta, firma gradi i prateću infrastrukturu – dve proizvodne hale, skladište i upravni deo, kao i saobraćajne i manipulativne površine u okviru kompleksa. Kako je rečeno u fabrici, proces proizvodnje staklene vune, prvenstveno od otpadnog stakla, može značajno uticati na narušavanje životne sredine, te je kompanija „Termovul” posebnu pažnju posvetila nabavci opreme za prečišćavanje gasova i otpadnih voda, kao i adekvatno upravljanje otpadnim staklom. Urađena je i Studija o proceni uticaja na životnu sredinu.

Inače, „Termovul” je parcelu kupio od Republičke direkcije za imovinu još krajem februara, ali zbog pandemije, izgradnja pogona započela je nešto kasnije u odnosu na planiranu dinamiku. Završetak radova očekuje se do kraja godine. Za sada je na obuci 25 radnika, a uskoro bi trebalo da uposlimo 60 radnika, potvrdio nam je direktor „Termovula” Rade Ilić.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(D. Savičin)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here