U mitrovačkom zatvoru održana PROMOCIJA KNJIGE O STRADANJU SRBA

0
621

U Kazneno Popravnom Zavodu u Sremskoj Mitrovici, povodom obeležavanja Dana Ustanove, održana je promocija knjige „Stradanje Srba u mitrovačkoj kaznioni tokom XX veka“ koja je nastala kao rezultat sistematičnog rada na pripremi monografije o ovoj kazneno-popravnoj ustanovi, osnovanoj pre 127 godina.

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević ocenio je da celo društvo ima obavezu da ceni istorijsko nasleđe i upozna mlađe generacije sa svojom istorijom.

Uprava KPZ Sremska Mitrovica je pokazala moralnu i ljudsku odgovornost kad je odlučila da sačuva vrednu istorijsku građu i prikaže stradanje srpskih civila u vreme takozvane NDH – rekao je on.

Carević je podsetio da KPZ od 2019. godine ima stalnu istorijsku postavku „Zapečaćene sudbine“, posvećenu ovim i drugim važnim istorijskim dešavanjima i ličnostima po čemu je ovaj zavod jedinstven u Evropi. On se osvrnuo na 127 godina postojanja zavoda, osnovanog u doba Austrougarske monarhije, i istakao da je KPZ Sremska Mitrovica danas moderna ustanova koja već nekoliko godina sprovodi programe koji prate savremenu penološku praksu.

Učenje empatiji i humanosti je jedna od najtežih lekcija u životu, pogotovo za one koji su imali mnogo iskušenja pre dolaska na izdržavanje kazne – rekao je Carević.

On je zahvalio stručnom timu zavoda zbog domaćinskog ophođenja prema budžetskim sredstvima i poručio da će Uprava i Ministarstvo pravde biti i dalje podrška svim zaposlenima koji odgovorno obavljaju svoje dužnosti.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here