U Mitrovici NAJBRŽE do građevinske dozvole: SREMCI MEĐU PET NAJUSPEŠNIJIH SRPSKIH GRADOVA!

1
1356

Pandemija nije zaustavila gradnju u Srbiji. Tokom 2020. godine podneto je čak 116.737 zahteva za građevinsku dozvolu, što je za 8 odsto više nego 2019. Do februara ove godine rešeno je 98 odsto zahteva, od čega 86 odsto sa pozitivnim ishodom, zaključak je Godišnjeg izveštaja NALED-ovog Saveza za imovinu i investicije.

Prema podacima NALED-a, na listi najuspešnijih gradova u izdavanju građevinskih dozvola za 2020. godinu našla se i Sremska Mitrovica, u društvu sa Novim Sadom, Somborom, a tu su još i Kragujevac i Šabac.

Među opštinama sa brojem zahteva većim od republičkog proseka, šampionske pozicije pripale su Sopotu, Novom Bečeju i Surčinu, dok su među opštinama sa brojem zahteva ispod republičkog proseka najefikasnije bile Svrljig, Beočin i Lajkovac.

Kada je reč o brzini izdavanja dozvola za gradnju, primetno je da prosečni rokovi neznatno prevazilaze rokove propisane zakonom, ali isto tako ohrabruje činjenica da se prosečan rok rešavanja zahteva smanjio kod svih tipova dozvola u odnosu na 2019. Primera radi, dok je za izdavanje građevinske dozvole pretprošle godine bilo neophodno devet dana, u 2020. je ista procedura skraćena na sedam radnih dana. S druge strane, zabrinjava to što 15% gradova i 12% opština i dalje kasni u obradi svih tipova dozvola – kaže Jovan Purar, predsednik Saveza za imovinu i investicije i direktor društva MK Group.

Kašnjenja su najveća kod izdavanja upotrebne dozvole, koje gradovi izdaju u proseku za 11 dana, a opštine za sedam iako je zakonski rok pet dana. Isti rok važi za građevinske dozvole, ali ih gradovi u proseku izdaju za osam dana. Inače, svaki deseti zahtev koji podnesu građani i investitori nije ispravan i zahteva doradu.

Savez za imovinu i investicije uputio je i niz inicijativa Vladi Srbije i resornim institucijama za rešavanje pitanja imovine u Srbiji i unapređenje uslova za gradnju i investicije, među kojima se posebno izdvajaju predlozi za omogućavanje besplatnog upisa u katastar u naredne dve godine kako bi se građani podstakli na upisivanje nepokretnosti, ukidanje zakona o konverziji koji ne ostvaruje ciljeve zbog kojih je donet i blokira izgradnju, produženje roka za legalizaciju i omogućavanje masovnog ozakonjenja gde ne postoje sporovi nad nepokretnostima, kao i razvoj sistema eProstor za efikasniju izradu prostornih i urbanističkih planova.

Savez ističe i da se uvođenje elektronske registracije za sve vrste privrednih društava pokazalo kao urgentno pitanje u uslovima aktuelne zdravstvene krize. U cilju skraćivanja stečajnih postupaka koji se u Srbiji ne mogu okončati za manje od dve godine predloženo je ukidanje nepotrebnih troškova i skraćivanje rokova, a pred Ministarstvu privrede upućen je i predlog rešenja za sporove nad zadružnim zemljištem.

Zajedno s Ministarstvom rudarstva i energetike, Savez za imovinu i investicije započeo je aktivnosti na uvođenju digitalnih procedura u ovim oblastima (eEnergetika i eRudarstvo) u cilju bržeg izdavanja dozvola i privlačenja investicija, kao i na donošenju novih zakona koji su u proceduri – izmene zakona o energetici, rudarstvu i energetskoj efikasnosti, kao i posebnog zakona o obnovljivim izvorima energije.

Savez za imovinu i investicije je stručno telo NALED-a osnovano 2018. godine i trenutno broji 45 članova iz redova privrede, lokalnih samouprava i akademske zajednice.

(S. B.)

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

1 COMMENT

  1. U SM je super. Grade zgrade po drveću. Ima li tu u gradi neko normalan da urbanistički otvori prostor peko auto-puta i tamo dozvoli gradnju stambenih blokova. Ovako ćemo se pogušiti i sudarati po ulicama prepunim ljudima i automobilima. Ovom gradu treba širina, a ne visina. Naravno, i širina u glavama koje odlučuju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here