U Mitrovici održan međunarodni simpozijum “Srbija kao most”

0
495

Međunarodni simpozijum „Srbija kao most” održan je u mitrovačkoj Carskoj palati. Tema simpozijuma bila je povezivanje ljudi i kultura i učestvovali su gosti iz Srbije, Franciske i Hrvatske.

Učesnici simpozijuma su iskoristili priliku da obiđu iskopine drevnog rimskog Sirmiuma.

Smatramo da je današnji događaj veoma bitan kako bi se uspostavili novi kontakti između Francuske i Srbije, između univerziteta ove dve zemlje. Zamislili smo da Srbiju predstavimo kao most među evropskim kulturama, Srbiju kao most iz vremena Rimljana ali i iz kasnijih perioda takođe. Zahvalio bih se organizatorima na gostoprimstvu i organizaciji simpozijuma”, rekao je jedan od izlagača David De Gourcuff.

Domaćini današnjeg simpozijuma su Turistička organizacija grada, Zavod za zaštitu spomenika kulture i lokalna samouprava.

U ime domaćina, učesnicima su se zahvalile Biljana Lučić, arheolog Zavoda za zaštitu spomenika kulture i Svetlana Sabo, direktorka Turističke organizacije.

Imali smo priliku da razmenimo mišljenja, da razmenimo stavove, da učvrstimo veze koje su u stvari već ranije i bile uspostavljene. Podsetili smo se na sedamdesete godine prošlog veka kada je „Sirmium“ bio jedno stecište arheologa iz celog sveta, već tada je saradnja iz oblasti arheologije bila uspostavljena i mnogi koji danas učestvuju u izlaganjima imali su priliku i tada da budu deo tih ekipa.”, rekla je Biljana Lučić, arheolog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

(M. M.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here