U Šimanovcima ugostili posadu koja je oborila „nevidljivog”

0
574

Predstavnici Mesne zajednice Šimanovci ugostili su bivše ratnike iz 250 raketne brigade PVO koji su 27. marta 1999. godine, tokom NATO agresije na našu zemlju, sa borbenog položaja u Šimanovcima oborili borbeni avion F117A što je do danas jedini potvrđen slučaj obaranja ovog modela letilice opremljene stelt tehnologijom.

Domaćini su goste dočekali u Zavičajnoj kući Šimanovci, gde im je dobrodošlicu poželeo predsednik Saveta mesne zajednice Aleksandar Mandić.

Vi ste u Šimanovce prvi put došli ne tako lepim povodom, ali ste izvršili dužnost koju vam je otadžbina poverila, a to je da nas branite u vreme rata. Mi vas se zbog toga uvek rado sećamo, a danas smo ovde da vam još jednom iskažemo zahvalnost za podvig koji ste izveli 1999. godine. Tada ste učinilo gotovo nezamislivu stvar sa skromnom vojnom opremom koja vam je bila na raspolaganju naneli ste ozbiljan udarac najrazvijenijoj vojnoj tehnologiji tog vremena i oborili ponos američke avijacije. Zbog toga ćete u Šimanovcima uvek biti dragi gosti, a mi ćemo se truditi da budemo dobri domaćini i da vam u svakoj prilici iskažemo zahvalnost za ono što ste učinili – rekao je Mandić i pozvao goste da boravak u Zavičajnoj kući iskoriste da se bolje upoznaju sa istorijatom i znamenitostima Šimanovaca.

Na dobrodošlici se u ime gostiju zahvalio pukovnik u penziji Zoltan Dani, koji je te 1999. godine komandovao posadom koja je oborila F117A. On je rekao da je obaranje ovog aviona neraskidivo vezano za istoriju Šimanovaca i opštine Pećinci i dodao da se posada 250 raketne brigade uvek rado seća Šimanovčana po gostoprimstvu koje su im ukazali.

Današnje okupljanje je dokaz da i vi nas ne zaboravljate. Nadam se da ćemo se i ubuduće okupljati, jer to je prilika da negujete svoju istoriju na koju treba da budete ponosni – rekao je Dani.

Za goste je organizovana i svečana večera u lovačkom domu u Šimanovcima. Među gostima su bili i naša poznata glumica Ivana Žigon i autor knjige „Pad noćnog sokola“ pukovnik Slaviša Golubović, a domaćini su gostima uručili monografiju „Šimanovci“, u kojoj je jedan deo posvećen i događajima od 27. marta 1999. godine.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(S. Aničić Ilić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here