U Sremskoj Mitrovici se održavaju „Dani grčke kulture“

0
497

U Sremskoj Mitrovici se održava manifestacija “Dani grčke kulture” koja se završava u subotu 17. decembra. Manifestacija je svečano je otvorena u Galeriji „Lazar Vozarević”, u organizaciji Udruženja srpsko-grčkog prijateljstva  „Irida”.

Tokom otvaranja, učesnici programa su govorili o istorijskim odnosima Srba i Grka, dok je za muzički deo programa bio zadužen hor „Irida” pod rukovodstvom Aleksandre Garunović, koji je izveo splet pesama posvećen Mikisu Teodorakisu.

Prisutnoj publici obrati se i ataše Ambasade Grčke, Dimitris Asimakopulos, rekavši:

Radujemo se što stvorena je još jedna prilika da Srbi i Grci održe u životu istorijske spone koje ih vežu i koje su osnovane na zajedničkim vrednostima i principima. Ne možemo da gledamo na sadašnjost ako ne uzmemo zdrave primere iz prošlosti, u današnje vreme sve oko nas propada, sve se dovodi u pitanje i svi principi se shvataju olako i bukvalno, upropaštavaju se ali ne opada im vrednost. Naši bratski odnosi nisu obični ili tipični, samo zvanični ili na papiru, nego se radi o odnosima koji su oživeli preko konkretnih lica, ljudi. Nisam do sada imao prilike da posetim grad ali uzuzetno mi je drago što nosim ime sveca Svetog Dimitrija i što se večeras nalazim baš u ovom gradu gde je on rođen.

Prisutne je, u ime lokalne samouprave pozdravio Zoran Miščević zamenik načelnika Gradske uprave za kulturu i sport, a gostima se obratila i prevoditeljka Nefeli Papucaki, koja je poreklom iz Sremske Mitrovice, a radnim stažom i biografijom vezana za obe zemlje.

„Izuzetno mi je drago što se nalazim večeras u svom gradu, Sremska Mitrovica jeste moj grad iako sam polugrkinja, polusrpkinja, moja srpska polovina je iz Sremske Mitrovice, to je ono što me veže u smislu porekla. Od kad sam počela da radim, bavim se grčko-srpskim odnosima, konkretno u kulturi tako da izuzetno uživam u ovakvim inicijativama, koje znače mnogo i za grad i odnose dve zemlje.

Aleksandri Garunović, predsednici Udruženja srpsko-grčkog prijateljstva „Irida” ovom prilikom uručeno je priznanje za životno delo od strane Nacionalnog saveta grčke nacionalne manjine u Srbiji, učenicima mitrovačkih osnovnih škola dodeljena su priznanja “Najhumaniji učenik”.

Kako je najavljeno, u četvrtak 15. decembra u Muzeju Srema će biti održana radionica vajanja „Autoportet sa grčkim motivima”, namenjena srednjoškolcima, a početak je planiran za 12 časova. Ista radionica biće održana sutradan sa početkom u 12 časova, ali namenjena osnovcima. Obe radionice će voditi slikarka Ružica Španović. 

Završetak manifestacije predviđen je za subotu 17. decembra u 18 časova kada će u Muzeju Srema biti održan koncert humanitarnog karaktera „Irida i prijatelji”, na kome će nastupiti OŠ „Jovan Popović” DNUK „Kolomejka”, Hor penzionera „Sremci”, Hor „Polifonika”, Ivana Ohmut – klavir, Lea Nedimović – flauta, Alisa Božić – violončelo, Hor i Orkestar „Irida” i gosti iznenađenja. 

Manifestacija se realizuje pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata AP Vojvodina i mitrovačke Gradske Uprave za kulturu i sport, Galerije „Lazar Vozarević” i Muzeja Srema.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here