U Sremu (ipak) nema virusa Zapadnog Nila

0
514

Povodom objavljene vesti umedijima tokom prethodnih dana, da je jedan ilegalni migrant oboleo od Zapadnog Nila, a registrovan je u Šidu, u Zavodu za javno zdravlje Sremska Mitrovica obaveštavaju da do danas nije registrovan niti jedan slučaj na teritoriji Srema, uključujući i tog migranta koji nije bolovao od virusa Zapadnog Nila.

S tim u vezi, Zavod za javno zdravlje je izdao i saopštenje:

“Na osnovu podataka dostavljenih Centru za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno Sremska Mitrovica (u skladu sa Preporukama za nadzor nad groznicom Zapadnog Nila u humanoj populaciji u sezoni 2019. godine Instituta za javno zdravlje Srbije) i laboratorijskih kriterijuma (prema preporukama Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti) do 10.7.2019. godine pooštrenim epidemiološkim nadzorom na teritoriji okruga nisu registrovani slučajevi obolevanja od groznice Zapadnog Nila.

Sezonski nadzor nad oboljenjem počeo je 1. juna i trajaće do prve polovine novembra meseca. Za naše geografsko područje karakteristično je da vektori postaju aktivni u proleće (mart/april), a period njihove intenzivne aktivnosti je od kraja maja do septembra.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje se najčešće prenosi ubodom zaraženog komarca i koje je najviše zastupljeno u periodu najveće aktivnosti vektora – komaraca. Prvi oboleli se registruju uglavnom u drugoj polovini jula meseca, a najveći broj obolelih osoba se prijavljuje tokom avgusta meseca”.

(SMP)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here