Učenici „Pinkijeve“ škole prikupili pomoć za beogradsko Svratište

0
633

Učenici mitrovačke Osnovne škole „Boško Palkovljević Pinki” organizovali su humanitarnu akciju u kojoj su sakupili obuću i odeću i igračke za korisnike Svratišta za decu u Novom Beogradu.

“Sakupljena je velika količina odeće i obuće za predstojeću zimu i nešto igračaka. Iskreno se nadam i ubeđen sam da ćemo i ove godine, kao što smo i prošle godine, učiniti narednu zimu toj deci topliju, srećniju i zadovoljniju. Zahvalio bih se svim učenicima, njihovim roditeljima, nastavnicima koji su učestvovali u organizaciji i naravno Kazneno-popravnom zavodu koji nam je izašao u susret za prevoz sve te opreme. Učestvovali su svi učenici od prvog do osmog razreda ali su nekako najaktivniji bili od prvog do četvrtog, učestvovali su i nastavnici, roditelji i zaposleni.”- rekao je direktor škole Igor Došen.

Svratište za decu je usluga koja postoji od 2007. godine i koja je namenjena isključivo deci koja žive i rade na ulicama Beograda. Svratište je tokom poslednjih 12 godina radilo sa preko 1000 dece i mladih, a trenutno podržava 370 dečaka i devojčica uzrasta od 5 do 15 godina koja žive u situaciji ekstremnog siromaštva i to skoro svi, u neformalnim naseljima.

Osnovni cilj usluga koje pruža Svratište jeste unapređenje kvaliteta života dece koja žive ili rade na ulici, starosti od 5 do 15 godina. Rad na ulici – misli se na prošnju, pranje šoferšajbni, prodaju sitnih predmeta kao što su papirne maramice ili cveće, sakupljanje sekundarnih sirovina… Ova deca rade na ulici zbog ekstremno loše ekonomske situacije u kojoj žive, a Svratište je mesto koje im putem humanitarnih akcija pruža neke osnovne potrepštine.

Ono što je uvek dobrodošlo, a što im građani, ljudi dobre volje prikupljaju i poklanjaju za decu u Svratištu su: Obuća – najbolje sezonska, za decu od 5 do 15 godina; odeća – takođe sezonska, zimi su najpotrebnije tople jakne, za decu od 5 do 15 godina; donji veš, čarape, sredstva za ličnu higijenu – sapuni, šamponi, paste i četkice za zube, višenamenske kreme, dezodoransi, šamponi protiv vašaka, sredstva za higijenu i održavanje prostora – domestos, asepsol, alkohol, papirna galanterija, kese za smeće, školski pribor i školski rančevi, udžbenici za predškolsko i osnovnu školu, slatkiši i slane grickalice, igračke – sve osim plišanih jer nisu u mogućnosti da se adekvatno održavaju.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here