UREĐENJE ENTERIJERA: Trikovi pomoću kojih ćete bolje prodati nekretninu

1
2320

Šta je to što se traži na tržištu nekretnina? Potražnja za stanovima u Srbiji je sve veća, ali je i ponuda sve raznovrsnija, tako da je teško biti konkurentan. Kako urediti stan tako da se proda brže i po što višoj ceni? Daćemo vam nekoliko saveta kako da kupcima baš vaš stan koji želite da prodate “zapadne za oko” i da se zaljube u njega na prvi pogled.

Kupac, dok još bude gledao fotografije stana, mora da pomisli kako je prostor vrhunski sređen i prijatan, a kada prvi put kroči u njega treba da se oseća kao da bi tu mogao da živi. Kako da kupac u nekretnini koju prodajete vidi svoj budući dom? Potrebno je malo ulaganja i poneki trik.

Stan treba da bude lepo okrečen

Osim toga što je krečenje i osvežavanje zidova “higijenski minimum”, prostor će sinuti i izgledati novije, urednije i veselije. Niko ne želi da vidi zidove požutele od duvana, umazane otiscima šaka ili tragovima cipela, a o oljuštenoj farbi i zidovima koje su išarala deca da i ne govorimo. Izbegavajte tamne i zagasite boje, kao i neke neobične kombinacije jarkih i drečavih nijansi. Boje utiču na ljudsku psihu i raspoloženje, pa bi trebalo da smiruju i da se u prostoru okrečenom datom nijansom osećamo toplo i prijatno.

Poznato je da boje menjaju izgled prostora i stoga ako ne želite da se opredelite za čisto belu, tu su uvek neki primamljivi i sofisticirani tonovi bele kafe, krem, bež, a moderno je jedan zid okrečiti nekom drugom bojom. Boja lavande, svetlo siva i mint takođe su smirujuće i nisu napadne. Jedan istaknuti zid u dnevnoj sobi možete posebno obraditi nekom od modernih dekorativnih molerskih tehnika tako da izgleda kao grubi betonski zid, u rustičnom italijanskom stilu ili da biste dobili efekat prirodnog kamena, ciglice i slično.

Stil: Minimalizam

Manje je više, kada je opremanje stana za prodaju u pitanju. Stil koji se vama sviđa, ne znači da će se svideti i kupcu, tako da je najbolje da igrate na sigurno. Prostor pretovaren kojekakvim ukrasima i velikom količinom nameštaja, kao i zastareli komadi koje vam je bilo žao da bacite – ne prolaze dobro. Istraživanja su pokazala da je najbolje da prostor izgleda što manje “lično” odnosno potrebno ga je obezličiti tako da kupac može sam da izmašta kako će ga opremiti po sopstvenom ukusu. Kada su u pitanju stanovi, Novi Sad i Beograd imaju zaista veliku ponudu, pa je sve teže istaći se, ali činjenica je da renovirani stanovi, uređeni minimalistički i opremljeni odmerenom dozom modernog nameštaja prolaze bolje na tržištu nekretnina.

Na vama je samo da sve bude novo, funkcionalno, osveženo i uredno, a opremanjem i dekoracijom baviće se kupac. Dakle, stari bakin nameštaj, kitnjaste zavese, glomazne fotelje i ogromni ormari i komode iz prošlih epoha ne donose ni brzu ni dobru prodaju stana. Držite se minimalizma i jednostavnog “skandinavskog” standarda.

Sveže i mirišljavo

Pre nego što kupac dođe da razgleda stan, dobro ga provetrite da u njemu ne bude zagušljivi, ustajali vazduh. Prostor treba da deluje sveže, izluftirano i prozračno. U prodavnicama se mogu naći najrazličitiji osveživači prostora. Unesite miris u stan koji prodajete. Moderniji osveživači su ujedno i dekoracija, pa je poželjno opredeliti se za neki takav osveživač koji će izgledati lepo u prostoru, a kupac će videti da ste se potrudili oko svake sitnice. Mirišljava ulja u koja se stave bambusovi štapići lagano otpuštaju prijatan miris koji nije napadan, a ujedno i dekorativno izgledaju.

Neka sve bude čisto i pod konac

Podrazumeva se da ćete usisati, oribati i da u stanu neće biti nikakvih nepotrebnih predmeta, otpada od renoviranja ili vaših ličnih stvari razbacanih unaokolo ukoliko ste do sada vi stanovali u njemu. Ogledala neka budu bez ijedne flekice, a posebnu pažnju posvetite kupatilu i kuhinji koji moraju biti besprekorno uglancani. Kupatilo i kuhinja su statistički gledano prostorije u stanu koje kupci najpre primete i koje su im od velike važnosti. Kada, lavabo, WC šolja, kuhinjski elementi, slavine, sudopera, radne površine, šporet – sve mora biti blistavo i sjajno.

Dobra fotografija zlata vredi

Svi ovi trikovi oko renoviranja, uređenja i spremanja stana padaju u vodu ako vaš stan na fotografiji u oglasima izgleda tamno, neugledno, neosvetljeno, ako je u kadru nered i ukoliko je fotografisano iz takvog ugla da stan izgleda manji nego što jeste u stvarnosti.

Dakle, uz minimalna ulaganja i malo uloženog truda stan može da se sredi tako da bude kao nov, da privuče kupce zato što je dobro osvetljen, čist, mirišljav, provetren, opremljen sa ukusom i fotografisan iz dobrog ugla. Neka enterijer inspiriše kupca da se zamisli u njemu kao u svom novom domu.

(Ljiljana Bugarin)

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here