Utvrđene brojne nezakonitosti EPARHIJE SREMSKE u vezi sa radovima na Fruškoj gori

8
10567

Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine kontrolišući radove u Nacionalnom parku Fruška gora na lokacijama Kesten, Rakovac i Opština Beočin, utvrdila je brojne nezakonitosti.

Kako se navodi u izveštajima o inspekcijskom nadzoru, duž trase koji je izgrađen ka manastiru Rakovac betoniran je put, što je u suprotnosti sa Rešenjem koje je Eparhija sremska dobila od Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode. Pokrajinski inspektor utvrdio je da je premašen gabarit nekadašnjeg korišćenog puta, što nije u skladu sa dozvolom koju je Eparhija imala.

Nije korišćen ni prirodni materijal, odnosno usitnjen kamen, kako je dozvolom predviđeno, već je put betoniran. Takođe, od mesta ulaska puta u granice nacionalnog parka, postavljena je žičana ograda koja se kroz šumu prostire u pravcu severa. 

Ograda je postavljena duž cele parcele šumskog puta, pod režimom zaštite trećeg stepena, u dužini od oko 560 metara, a potom nastavlja dalje još oko 75 metara pod režimom zaštite drugog stepena do izlaska iz granica nacionalnog parka. Ograda je visine od oko 1,5 metar, sa betonskim stubovima. Za predmetnu ogradu nisu ishodovani uslovi zaštite prirode„, navodi se u inspekcijskom izveštaju. 

Inspektor na terenu utvrdio je da su umesto minimalnih radova koji su predviđeni dozvolom, na području Fruške gore obavljani masivni zemljani radovi. Takođe, nije ispoštovan zahtev da se radovi koji predviđaju uklanjanje stabala i žbunja ne obavljaju od 15. marta do 15. jula. 

Advokat Eparhije je u vezi sa nalazima inspekcije tvrdio da Srpska pravoslavna crkva nije izvodila nikakve radove na terenu, niti da je ikad dala nalog bilo kom pravnom ili fizičkom licu „da u njeno ime i za njen račun izvodi radove

Međutim, kako su pre dva meseca potvrdili u Javnom preduzeću „Nacionalni park Fruška gora“, investitor na izgradnji puta je Eparhija Sremska. Rešenje o uslovima Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode adresirano je upravo na Eparhiju, mada oni tvrde da osim ishodovanja rešenja, ništa konkretno u području nacionalnog parka nisu radili.  Iz Pokreta „Odbranimo šume Fruške gore„, koji je i podneo prijavu zbog ovih radova, naveli su tada da je na građevinskim mašinama koje su viđali na terenu pisalo „Promist“ i „Galens“.

Inače, kako je pisao Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) direktorka novosadske kompanije „Promist“ i jedna od vlasnica kompanije Galens Invest Sanja Petrić, na svoje ime kupila je 205 parcela na Fruškoj gori i njenim obroncima. Uvidom u Centralnu evidenciju objedinjenih procedura za izdavanje građevinskih dozvola (CEOP), može se videti da je, u poslednja dva meseca, Sanja Petrić dobila građevinsku dozvolu za radove i rešenje o odobrenju izvođenja radova na parceli 4077 na Rakovcu, površine 27.890 m2.

Kako je navedeno u građevinskoj dozvoli, u pitanju je objekat za potrebe poljoprivrednog domaćinstva ukupne površine od 400 kvadrata. 

Sekretarijat je naložio Eparhiji da se pre svih budućih radova obrati upravljaču nacionalnog parka pisanim putem, ali i da podnese zahtev za izdavanje rešenja o uslovima zaštite prirode kojim će se propisati kako da se ova aktivnost izvede na odgovarajuć način. Unazad nekoliko meseci, građane i aktiviste zabrinjava gradnja na Fruškoj gori koja je jedno od retkih područja u Vojvodini pošumljeno dugoživećim vrstama i u kojoj žive brojne zaštićene životinjske vrste. Zbog ovog su građani nedavno predali peticiju Ministarstvu za zaštitu životne sredine kojom se zahteva moratorijum na seču šuma i bolji i efikasniji režim zaštite.

(Dragana Prica Kovačević – dragana@021.rs)

8 COMMENTS

  1. U normalnim državama, kada neko područje proglasite nacionalnim parkom, zbog prirodnih i kulturno-istorijskih vrednosti, onda preduzeće koje gazduje ne ostavite na samofinansiranju, već se budžetski finansira i delimičo od ulaznica posetioca NP. Uloga tog preduzeća je očuvanje i unapređenje vredosti zbog kojih je neko područje proglašeno NP, a ne ostvarivanje profita. Nažalost, svi srpski NP su dohodovne organizacije. Izum naše države. Zaposleni i njihove porodice moraju da žeive, pa ne treba da nas čudi što se šume NP seku. Dodatan problem predstavlja vražanje šuma SPC, koja se bahato ponaša i misli da je izvan važećih zakona.

  2. Када ћете се већ једаред откачити Цркве, Епархије сремске и извесне Сање Петрић? Доконим шетачима по Фрушкој смета што је коначно Епархији враћено реституцијом њено власништви над шумом,а Сања Петрић је за своне новце купила тих 205 парцела. У чему је проблем? Проблем је главама доконих шетача, који мисле да су још у социјализму и да је све наше заједничко, е није више.

    • Od kada je crkva imala nesto svoje? Krenimo od pocetka. Prve crkve je narod gradio svojim rukama, besplatno i jos donosio materijal, davao placeve i slicno. Onda su pravili crkve razni vladari, kraljevi, princevi ali takodje od para koje im je narod kroz poreze i otimacinu davao. Tako da sve jeste zapravo narodno, kao sto je i Nacionalni park, i ta suma, i te sve parcele na kojoj su sve crkve i manastiri. Onaj ko je sam otisao u fabriku na liniju, zaradio za plac, izgradio crkvu bez icije pomoci, moze reci da je njegova. Ako je i dinar naroda usao ili kap narodnog znoja usla u izgradnju onda je to narodno. Ako su moji u istoriji i gros dali za taj manastir, onda je i moje. Prica se tu zavrsava.

    • Pa nećemo da se otkačimo SPC i dotične gospođe. Prvo pridev Nacionalni znači vlasništvo svih stanovnika Srbije. Nacionalno bogatstvo se ne prodaje. Pre II WW smo davali šume u koncesiju, pa FG, između ostalog, zato i izgleda tako kako izgleda. Izdanačke šume, dominacija agresivnih i manje vrednih vrsta drveća, širenje lipe na stanštima hrasta i td. A što se tiče SPC, postavio bih pitanje koja je njena uloga u XXI veku ? Šta će bogatstvo SPC i čemu ono koristi? Mišljenja sam da su građenja hramova s podnim grejanjem, vožnja automobila najviše klase i razna druga bahaćenja sramota za SPC, dok nam se bolnice, škole, pozorišta raspadaju, a decu lečimo sms porukama. Nisam pročitao da je SPC kupila neki respirator za SM bolnicu, ali sam čuo da masovno kupuje zemlju u Sremu. Patrijarh je biznismen koji za podršku AV dobija debele pare, naše, a ne AVove pare. Takva crkva nikome ko ima malo mozga u glavi ne treba. Verovanje je duboko intimni čin pojedinca i ne treba nam institucija kroz koju bih to verovanje, lično delovanje realizvali. Naravno, popovi se neće složiti s ovim stavom, jer je okupljanje „stada“ na jednom mestu lakše za manipulaciju i zaradu. I da zaključim. SPC se otuđila od svog naroda i postala biznis klub.

  3. Odakle nekom pravo prvo da proda a drugom da kupi parcelu na nacionalnom parku? Zar to nije zabranjeno? I kad je kupila Bog zna kako, ko joj je izdao dozvolu da bilo sta radi i gradi? Tog ko je potpisao odmah u zatvor jer para vrti gde burgija nece, a doticnu sa tom osobom u celiju zbog davanja mita. Naravno uz dokazivanje imovine od prvog do zadnjeg dinara.

  4. Ako je Nacionalni park, nema gradnje, kome još to nije jasno? To je kao što u NS Galens može da sruši zgradu zaštićenu kao kulturno dobro i pomera jermenske kosti a stanovnici šireg centra ne smeju na običnu zgradu da stave klima uređaj. Ko je lud ovde?

    • Isto kao i što u SM, Omeragić Bajram, u zgradi u kojoj su mučeni patriote tokom 2. WW otvori kafanu i butik, a podrum, u kojem se još uvek nalaze okovi i lanci kojima su ljudi vezivani, preuredi u neki poslovni prostor. Toliko o pameti lokalnih vlasti i o poštovanju lične istorije i žrtava.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here