VEROVALI ILI NE! Ima fakultet, nema srednju

3
10102

Ko misli da je naredna anegdota izmišljena, taj ne poznaje današnju Srbiju.

Desilo se to pre nekoliko sedmica.

Jedan ovdašnji, vrlo uvaženi funkcioner, nekadašnji zagovornik linije Karlovac-Karlobag-Virovitica, a sada vatreni propovednik evropskih vrednosti sa posebnim osloncem na NATO standarde i Parade pedera, stekao je diplomu jednog brzopoteznog privatnog fakulteta.

Upućeni će se setiti i kog ako im otkrijem da je profesor na njemu “jedan veliki DrMr” – visoki intelektualac poznat u najvećem sremskom gradu po nadimku Magarac. Kažu da je to isto Magare bilo mentor i Tomislavu Nikoliću, ali ta priča nije baš proverena, pa se nećemo više ni osvrtati na nju.

Elem, došao je kod jednog direktora jedne mitrovačke srednje škole (ne mogu vam više otkriti – odmah bi se šjetili koji je), dotični novokomponovani akademski građanin i pitao kako bi mogao da dobije diplomu srednje škole.

Zašto? Šta će ti!“- izletoše skoro pa rafalno dva pitanja radoznalom diši.

Ma, treba mi…“ – poče zemljak da mu vrda češući se od nervoze po potiljku: “Hoću da konkurišem na direktorsko mesto jednog našeg javnog preduzeća!“

Direktor, ne znajući da je ovaj već masterirao kod Magarca nekakav marketing, ponovo reče krajnje naivno:

Nije problem za diplomu, napisaću ti je. Ko će kome ako ne svoj svome. Nego, šta će ti diploma srednje škole kad za direktora moraš imati fakultet.“ – tobože mu otkri toplu vodu vajni diša.

Političar, već vidno nervozan, odbrusi mu pre no što će ga pozvati na piće.

Ma idi, bolan…Imam ja fakultet. Al’ nemam srednju!“

 

(Milan Milivojević)

3 COMMENTS

  1. ..,a evo i mene – sa Diplomom -“ODLIČAN” iz Srednje škole i Diplomom Stomatologa -posle 5,5 godina napornog učenja i prakse ..(naravno na predavanjima i na praktičnim nastavama) , sa prosekom 9,39…I eto me NEZAPOSLENOG VEĆ OSAM GODINA .Dom Zdravlja “Dr.Hadži Janoš” Bačka Topola . Šta reći posle svega – “kupimo smeće-bacamo zlato ” . Smeće se može RECIKLIRATI i od njega napraviti “adaptabilnu robu ” !

  2. Od prodavca čarapa, do univerzitetskog profesora. Privatni fakulteti su se izrodili u svoju suprotnost i predstavljaju zlo po budućnost Srbije. Posebno je ugrožen javni sektor, u kojem ne sme biti diskriminacija diploma privatnih fakulteta u odnosu na diplome državnih fakulteta prilikom zapošljavanja i u kojem se uglavnom, po političkoj liniji, zapošljavaju ovi prvi. Šta će biti kada se osnuju privatni medicinski fakulteti, neka nam je Bog u pomoći. Ako se pogleda registar visokoškolskih ustanova Srbije, vidi se sav nemar države prema ovom sektoru. Postoji veliki broj studijskih programa koji su multiplicirani, koji Srbiji ne trebaju, a poreski obveznici ih plaćaju. Brojni fakulteti privatnih univerziteta imaju netransparentnog osnivača, adresu, nema jasno istaknut akt o akreditaciji itd. Sunovrat države sve segmente našeg bitisanja devalvira, pa i ovaj-najvažniji-obrazovanje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here