Za mitrovački Dom Zdravlja obezbeđen rashladni sistem za vakcine

0
170

Lokalna samouprava u Sremskoj Mitrovici obezbedila je profesionalni rashladni sistem namenjen za čuvanje svih vrsta vakcina u Domu zdravlja. Oprema će dodatno poboljšati kapacitete hladnog lanca sistema primarne zdravstvene zaštite.

Hladni lanac je osnovni preduslov ispravnosti vakcina, zato je Grad Domu zdravlja poklonio savremene rashladne ormane za skladištenje vakcina. Primopredaji uređaja prisustvovao je predsednik Skupštine Grada Vladimir Pavlović, direktor Doma zdravlja dr Adil Elhag i načelnik Gradske uprave za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine Dražen Riđošić.

Primarna zdravstvena zaštita je u nadležnosti lokalne samouprave i u skladu sa tom činjenicom osluškuju se potrebe zaposlenih u Domu zdravlja, ali i svih građana po pitanju zdravlja. Upravo na zahtev zaposlenih smo obezbedili ovaj frižider koji im je bio prekopotreban. Nastojaćemo da u narednom periodu osposobimo ambulantu Zasavica 2, takođe, već početkom godine stiže vozilo za Polivalentnu patronažnu službu i gledamo na sve načine da zdravstvena zaštita bude na što većem nivou.”- rekao je, prilikom predaje uređaja, predsednik Skupštine Grada Vladimir Pavlović.

Ova oprema će podržati rutinsku imunizaciju kao i vakcinaciju protiv Kovid-19 kako bi se osiguralo da se vakcine drže na odgovarajućoj temperaturi. Do sada, vakcine su se čuvale u službama koje su i sprovodile proces vakcinacije – Pedijatrijskoj službi i Službi opšte medicine.

Zahvaljujući rashladnom ormanu čuvanje vakcina biće centralizovano, što nam garantuje da će uvek biti pod optimalnom temperaturom, odnosno u adekvatnim uslovima. Tokom pandemije virusa Kovid-19 pokazalo se zašto su nam neophodni ovakvi uređaji, jer se na primer vakcina proizvođača Fajzer čuvala na temperaturi od -50 stepeni Celzijusovih, pa je tada Grad nabavio isti ovakav frižider za Zavod za javno zdravlje gde su se čuvale te vakcine. Kapacitet rashladnog ormana je 1.300 litara, tako da se u njemu može skladištiti godišnja zaliha vakcina za stanovnike sa teritorije Grada Sremska Mitrovica,” rekao je dr Adil Elhag direktor Doma zdravlja.

Vrednost zamrzivača nabavljenog za jačanje sistema hladnog lanca vakcina je 830.000 dinara.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here