ZASAVICA II: Sećanje na stradale Jevreje i Rome

0
305

Komemorativnim skupom na Spomen obeležju u Zasavici II, obeležena je osamdeseta godišnjica stradanja Jevreja i Roma u Drugom svetskom ratu. Vence i cveće u znak sećanja na nevine žrtve položili su gradonačelnica Svetlana Milovanović i predstavnici Saveza jevrejskih opština Srbije, uz ostale goste.

Polovinom oktobra 1941. godine, na njivi Lazara Ljubičića, u Zasavici, kraj Save, Nemci su streljali 1057 Jevreja i više od 90 Roma. Posle tog zločina, Ljubičić nikad više nije obrađivao tu njivu, već je na tom mestu zasadio jasenovu šumu.

Kao da je svako zlo ostalo zapisano na ovom polju, koje je nekoć rađalo žito, a danas odiše sećanjem. Koja je to ideja tako velika da daje neko za pravo da drugom uzme ono što je prirodom dato, a na prvom mestu prirodom je dat život. Zato je na nama da se sećamo palih i da se poklonimo njihovim senima. Istorija nam služi da iz nje učimo, da se njom ponosimo, da se postupakaiz istorije i plašimo, pa i postidimo i da ne dozvolimo da se nedelo čini u naše ime. Istorija zato služi, ali istoriju treba ostaviti tamo gde je na vremenskoj liniji zapisana. Na toj istoj liniji mi smo ispred istorije, mi koračimo napred i mi stvaramo budućnost. I za osamdeset godina neke buduće generacije treba da im se poklone i da iz istorije svi zajedno izvučemo pouku i vučemo je ispred nas.”- rekla je gradonačelnica Milovanović tokom komemoracije.

Memorijalna kultura sećanja i istorija Jevreja na ovim prostorima oblast su kojom se bavi Davor Salom predstavnik Jevrejske opštine Beograd. Na ovom mestu, 1941. godine streljano je više od 1 000 ljudi, mahom Jevreja koji su bežali iz svojih domova iz Austrije, Čehoslovačke, Poljske gde je rat već počeo da bukti još od 1939. godine, u istoriji su poznati kao Kladovski transport. Oni su našli privremeno utočište u Šapcu, odakle su, dve godine kasnije, kad je rat došao i u Srbiju, zajedno sa meštanima tog grada i okolnih sela uglavnom Romima, dovedeni i streljani.

Na mestu stradanja održani su verski obredi, a glavni rabin Srbije, Isak Asiel služio je kadiš za jevrejske žrtve. Sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve služilo je pomen za srpske i romske žrtve.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here