ZLATNI AVARSKI POJAS i dalje skriven od očiju javnosti?

0
7644

Hologramska projekcija zlatnog avarskog pojasa koja se nalazi u Muzeju Srema, s nesmanjenim interesovanjem privlači pažnju ne samo posetilaca muzeja već i sveukupne javnosti.

Pojas je pronađen na padinama Fruške gore, između sela Čalma i Divoš.

-Sastoji se od deset delova i izrađen je od zlata, ima staklenu pastu kao delove ukrasa. Na ovom dragocenom predmetu nalazimo više tehnika izrade – rovašenje, iskucavanje… više od deset tehnika koje su primenjene da bi taj predmet tako izgledao, kaže arheolog i kustos Miroslav Jesretić dodajući da je pojas teži od jednog kilograma.

Zlatni pojas je, po jednoj verziji pronađen slučajno, tokom poljoprivrednih radova, a postoji i verzija da je pronađen pomoću metalnih detektora.

Imali smo sreću da je on preko beogradske policije zaplenjen, jer su ljudi koji su pronašli pojas želeli da ga otuđe, a pošto se nisu dogovorili sa svojim nakupcima, policija ih je uhvatila. Da nije pronađen, najverovatnije bi završio u inostranstvu, u nečijoj privatnoj kolekciji, kaže Jesretić.

Zlatni avarski pojas se danas, navodno, nalazi u jednom trezoru u Sremskoj Mitrovici.

Zbog bezbednosti ne sme da bude izložen, ali bilo bi dobro da se uradi njegova kopija, a ne samo da imamo hologramski prikaz, smatra Jesretić, kako je urađeno u Muzeju Vojvodine sa rimskim šlemovima, koji se sada izlažu i po svetskim muzejima. On veruje da bi bilo mnogo zanimljivije ljudima da mogu uživo da vide pojas, čak i kad je replika, umesto slike.

Kada pojas vidite uživo, a ja sam mnogo puta imao priliku da ga držim u rukama i stvarno je neverovatan i prelep, i ta težina i sjaj zlata na sve ostavlja poseban utisak, napominje Jesretić.

Zlatni avarski pojas je 1992. godine dospeo u Muzej Srema, a Ivana Popović, uradila je njegovu ekspertizu, te postoji i publikacija o pojasu.

Smatra se da pojas potiče iz 6. veka, iz perioda kada su Avari opsedali grad, i oni ga nisu pravili, jer nisu imali to znanje i tehnologiju, već je verovatno iz neke carske radionice otet ili dobijen za neki otkup – priča arheolog i dodaje da se pretpostavlja da je pripadao Avarima, iako se zna da ga oni sigurno nisu napravili.

Neprocenjiva vrednost pojasa, osim toga što je izrađen od zlata, ogleda se u savršenoj izradi vizantijskih majstora. Izrađen je tehnikom livenja, ukrašen rovašanjem, filigranom, granulacijom i umetanjem, pa od samog pogleda na njega posmatraču zastaje dah.

I posle toliko godina replika nije napravljena, iako je na hologram potrošeno puno novca, prema Jesretovićevom mišljenju, isti posao bi uradio i televizor sa slajdovima, a replika opet mnogo vernije prikazala svu raskošnost Avarskog zlatnog pojasa.

(Maša Stakić/foto: Jelena Ivanović)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here