Zatvorskom stražaru uslovna kazna zbog nasilja prema advokatu

2
2835

Osnovni sud u Rumi izrekao je Nebojši Mitroviću, stražaru zatvora u Sremskoj Mitrovici, kaznu od deset meseci zatvora, uslovno na tri godine, za krivično delo ometanje pravde.

Sud je utvrdio da je Mitrović 18. jula 2018. upao u kancelariju advokata Srbislava Spajića u Rumi, pretio mu, vređao ga, pljuvao u lice i odbio njegov zahtev da napusti kancelariju, a kada je advokat pokušao da pozove policiju – udario ga je tako da mu je iz ruke izbio mobilni telefon.

Prema navodima iz optužnog predloga Osnovnog javnog tužilaštva u Rumi, advokat Spajić je u to vreme zastupao klijenta u jednom sporu protiv okrivljenog Mitrovića i to je bio razlog za ovaj incident.

Predstavnici advokature iz Radne grupe za praćenje svih napada na advokate i unapređenje krivičnopravne zaštite advokata, koja je nedavno osnovana pri Ministarstvu pravde, smatraju da je kazna blaga i neprimerena društvenoj opasnosti ovog krivičnog dela.

Prema podacima dostavljenim ovoj radnoj grupi, od 1997. godine do aprila 2019. prijavljena su 124 dela učinjena prema advokatima u vršenju advokatske službe, najviše tokom 2018. godine – 45, dok su za prva tri meseca 2019. godine zabeležena 22 dela napada na advokate.

Ukazuje da je evidentan trend porasta broja dela izvršenih prema advokatima, pa se nameće pitanje uzroka tog kriminalnog fenomena.

Uzroci su brojni, tajanstveni i isprepleteni, sa svojim specifičnim osobenostima i unutrašnjim pobudama izvršilaca, ali se čini da se izdvajaju dva pretežna uzroka. Jedan leži u odnosu između izvršilaca i žrtvi, u tom nekada suptilnom odnosu stranke i advokata i protivne strane – kažu u Radnoj grupi.

Drugi uzrok za učestale napade na advokate vidi u tome što su vlasnici kapitala u privredi postali pojedinci, koji su neretko interesno povezani sa ljudima u državnim strukturama na svim nivoima i koji probleme svog kapitala i poslovanja svode na problem s advokatima i drugom stranom u sporu.

(Aleksandra Petrović/Politika)

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

2 COMMENTS

  1. Krajnje je vreme ,taj je jako pokvaren istukao je nekoliko izvršitelja ,advokata a i predsednika opštine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here