Završena akcija prikupljanja pesticidnog otpada

0
356

Završena je akcija prikupljanja pesticidnog otpada na celokupnoj mitrovačkoj teritoriji. Akcija je održana u mesecu julu u trajanju od 7 dana, a za to vreme obiđeno je svako mitrovačko selo.

„Veoma smo zadovoljni što smp i ovu, šestu godinu, uspešno završili prikupljanje ambalažnog otpada od pesticida.” –  rekao je Milan Milić u ime Poljoprivredne stručne službe, dodajući:

“Prošle godine u akciji je učestvovalo 163 gazdinstva i prikupljeno je 2.770 kg, mogu da se pohvalim ove godine, iako smo malo kasnili sa akcijom, u našu akciju se uključilo 176 gazdinstava sa područja Grada i prikupljeno je 3.100 kg. Ovu akciju ne bi mogli da izvedemo bez naših poljoprivrednih proizvođača koji su sačekali do kraja jula da predaju svoj ambalažni otpad sa gazdinstava, a naravno ne bi mogli uspešno da izvedemo ovu akciju bez lokalne samouprave, Agencije za ruralni i razvoj, kao ni bez medija. Ovu akciju su prepoznale i druge opštine tako da već sutra krećemo sa prikupljanjem ambalažnog otpada na teritoriji Opštine Pećinci. Najviše ambalažnog otpada je prikupljeno i najviše gazdinstava se uključilo u mestima Manđelos i Martinci.”

Kako bi se podigla svest o značaju i efektu adekvatnog zbrinjavanja ovog otpada, kao i o pretvaranju opasnog u manje opasan i neopasan otpad, ovogodišnjoj akciji se priključio i Ruralni centar „Sova“, predstavnik civilnog sektora koji je obezbedio informativne letke i kratak promo film o potrebi i višetrukom značaju pravilnog upravljanja pesticidnim otpadom (https://www.youtube.com/watch?v=07jq9TRAPeY).

(M. M.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here