ZBOG NEČISTOG VAZDUHA SREMCI NAJČEŠĆE OBOLEVAJU OD RAKA!

1
10682

Kako pišu prestonički mediji, Srem je među sedam regiona u Srbiji u kojima je zagađenost vazduha, jedan od najčešćih uzroka oboljevanja od raka. Pored Srema (gde prednjače upravo Sremska Mitrovica i Šid), na ovoj neslavnoj listi nalaze se i prostori oko Beograda, Užica, Valjeva, Kragujevca, Pančeva i Bora.

Uzročnik raka obeležava se skraćenicom – PM 10. Reč je o prašini manjoj od 10 mikrometara u zagađenom vazduhu, koja je, kako procenjuje Svetska Zdravstvena Organizacija, odgovorna za preuranjenu smrt više od 5 hiljada ljudi svake godine u Srbiji.

Nevidljivi ubica, PM 10 prilikom udisanja direktno napada respiratorni sistem i deponuje se u najdubljim delovima pluća, posebno ugrožavajući decu, trudnice, stare osobe i hronične bolesnike.

 Kao parametri zagađivanja vazduha posmatraju se i koncentracije sumporovih i azotovih oksida, ali su PM 10 čestice najbitnije po posledicama za ljudsko zdravlje, zato što se talože u alveolama, u kojima se vrši razmena kiseonika i ugljen dioksida – objašnjava onkolog dr Zoran Živković, predsednik Saveza za zdravlje.

– Tada nastaje fenomen kao kad se kesa od usisivača prepuni, a motor i dalje radi i pregreva se. U slučaju udisanja PM 10 čestica, koje skraćuju dah, srce se napreže da bi kompenzovalo smanjeni unos kiseonika i pri tom se iscrpljuje. Na taj način, pored razboljevanja pluća, one dovode i do srčanog ili moždanog udara i možemo ih smatrati uzrokom iznenadne srčane smrti, za koji nemamo valjani dokaz – dodaje dr Živković.

Istraživanje kvaliteta vazduha SZO i Instituta „Batut“ pokazalo je da čak sedam područja u Srbiji (među kojima je i Sremska Mitrovica) ima prekomerno zagađen vazduh sa teškim metalima poput olova i nikla, odnosno prosečna zagađenost vazduha je dva puta viša od preporučene i kreće se od 12 do 33 mikrograma po metru kubnom.

Takozvane PM 10 čestice su posledična “kombinacija” uticaja grejanja, saobraćaja i industrije, s obzirom da predstavljaju smešu dima, čađi, prašine, kiseline i metala, a od hemijskih elemenata sadrže i teške metale, pre svega olovo, kadmijum, nikal i arsen – stoji u zvaničnim izveštajima o zagađenju vazduha u Srbiji.

Rešenje celokupnog problema aerozagađenja, upozorava struka, zahteva multidisciplinarni pristup.

Treba se fokusirati na saobraćaj i vozila na dizel pogon, koja ispuštaju ugljen dioksid, ugljen monoksid, azot monoksid, azot dioksid, koji u reakciji sa vlažnim vazduhom daju kiseline i jedan su od uzroka takozvanih „kiselih kiša”. Posebna pažnja se mora obratiti na starost automobile i njihovu potrošnju i sagorevanje goriva. Ako bi zagađenje česticama PM 10 smanjili za 10 mikrograma po metru kubnom, broj smrtnih slučajeva bi se prepolovio – kaže dr Živković, a prenose mediji.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

1 COMMENT

  1. Zato podignemo trg zahvalnosti trovačima na Malti. Mislim da veća glupost ne postoj ni u Ginisu.Ko je to smislio, treba ga definisati kao etalon gluposti. Koliko je neko glup? Trideset % onog što je podigao trg zahvalnosti invenstitorima (trovačima i robovlsnicima)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here