ŽENE, FUNKCIONERKE U LOKALNOJ VLASTI

4
1980

U predizborne koalicije sa favoritima za pobedu trče oni koji samostalno ne mogu da pređu cenzus, a željni su vlasti.

PIŠE: Mirjana Novković
PIŠE: Mirjana Novković

Tada predsednici malih Stranaka uglavnom postaju ministri, dok nižerangirana družina deli direktorska, mesta državnih sekretara, raznih pomoćnika… Na lokalnom nivou situacija je slična, pa se predsednici Gradskih i Opštinskih odbora brže bolje pretvaraju u načelnike ili direktore.Ostali se namiruju odborničkim ili mestima u Upravnim i Nadzornim odborima bilo čega, samo da je plaćeno.

Čini se da je ove godine najatraktivnije mesto zamenika.Nije ga teško definisati u bilo kojoj sistematizaciji, zvuči moćno a ne podrazumeva odgovornost, stručnost… Idealno za dokone navučene na funkcije i samoreklamere.

Obećanu seriju intervua sa ženama, nosiocima značajnih funkcija u našem Gradu, planirala sam da pokrenem sa v.d. zamenicom načelnika Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu Slađom Mirčetom, želeći da predstavim pozitivan primer. Diplomirana pravnica, do sada sekretar u školi, vodi jedno Udruženje građana, potpredsednica GO SDPS (Ljajićeva stranka). Sve je nekako ličilo da je počelo da se ispunjava obećanje bivšeg gradonačelnika Branislava Nedimovića kako će doći do ozbiljnih promena u Upravi uništenoj nestručnim kadrovima. To što je odabrana i za člana komisije koja je vrednovala predloge projekata po dugo čekanom Konkursu iz oblasti socijalne zaštite, v.d. zamenici načelnika dalo je dodatnu mogućnost da nas uveri kako i profesionalnim kapacitetom zaslužuje ovo radno mesto.

Slađana Mirčeta, v.d. zamenik načelnika
Slađana Mirčeta, v.d. zamenik načelnika

Poštujući činjenicu da žena nije imala vremena da se potpuno upozna sa delatnošću Uprave, pitanja sam pojednostavila, bazirala se na dosadašnje nepravilnosti u radu i na razgovor ponela materijalne dokaze koji potvrđuju nenamensko trošenje novca iz budžeta Grada od strane predstavnika udruženja građana, kojima je posredstvom ove Uprave on opredeljen.

Iznenadilo me je to što v.d.zamenica načelnika Uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu ni fizički nije blizu kolegama koji treba da je uvedu u materiju, već deli kancelariju sa bivšom radnicom ugašene Direkcije za izgradnju grada, a sada stručnom saradnicom za javno informisanje (PR Grada već postoji!) zaposlenom u Upravi za kulturu. Posle prijatnog ćaskanja, imala sam obećanje da ću odgovore vezane za temu intervjua dobiti vrlo brzo…

Čekanje se ipak odužilo.

Objava rezultata Konkursa iz oblasti socijalne zaštite dala je više od odgovora v.d. zamenice načelnika Uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu na pitanja koja sam joj postavila! To što su se suprotno propisanim pravilima na listi za finansiranje iz budžeta ponovo našli oni čiji projekti nemaju veze sa socijalnom zaštitom i oni što su nemilice trošili novac iz budžeta na sve sem na projektne aktivnosti, govorilo je o lošem radu prvenstveno članice komisije zaposlene u Upravi koja je Konkurs raspisala!

Odobravanje sredstava organizaciji koja je prvi put učestvovala na ovom Konkursu dalo je i povod za istraživanje. Društvo za razvojne projekte u fokus stavlja roditelje dece obolele od dijabetesa, što nema veze sa socijalnom zaštitom, ali izgleda ima veze sa v.d. zamenicom načelnika Uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu! Naime, ovo Društvo registrovano na adresi Poljoprivredne stručne službe u Sr.Mitrovici, zastupa momak iz Suseka(!) koji je i predsednik Foruma mladih u Stranci iz koje nam dolazi v.d. zamenica načelnika Uprave!

Ako sam i htela da zanemarim podatak da je nedavnoj poseti državnog sekretara Ministarstva rada i socijalne politike, Nenada Ivaniševića, Gradskoj upravi za zdravstvo i socijalnu zaštitu, sve vreme prisustvovao predsednik GO SDPS, iako se nije radilo o stranačkom događaju nego o redovnom poslu funkcionera resornog Ministarstva, sada ne mogu da ne primetim da dodela sredstava iz budžeta Udruženju koje vodi takođe stranački kolega v.d. zamenice načelnika Uprave govori da se ovde ne radi o slučajnosti, već o favorizovanju nečega što nema pokriće. Dobrom voljom vladajuće SNS, Stranka koja nije participirala u lokalnoj vlasti dobila je funkcionersko mesto, sa koga su nam odmah pokazali za kakve se vrednosti zalažu! Da li bi gospodin Ljajić bio ponosan na ovo? Ne verujem.

Pošto jedna nakaradna odluka vuče drugu, opredeljivanje novca za projekat namenjen roditeljima dece dijabetičara, podstaklo je i podršku projektu Društva za borbu protiv dijabetesa iako se nad stotinama hiljada dinara iz budžeta u prethodnom periodu bukvalno iživljavala predsednica ovog udruženja. Onda je na red došlo i Društvo za unapređenje zdravlja Motus, sa projektom koji takođe nema veze sa socijalnom zaštitom ali omogućava kinezi terapiju kome drugom do dijabetičarima!

Uz navedene su se provukli još neki povlašćeni, pokupljen je kajmak, a stvarno socijalno izolovani članovi naše zajednice ponovo su ostali u bedaku. Šamar su dobili i profesionalci koji u okviru zdravstvenih ustanova zaista brinu o 5.000 dijabetičara sa teritorije ovog Grada!

Prevedeno u cifre stanje je sledeće: oko 2 milona dinara (više od polovine sredstava iz budžeta opredeljenih Udruženjima na Konkursu iz oblasti socijalne zaštite) opet je proćerdano!

Možda bi bilo drugačije da je v.d. zamenica načelnika Uprave, kao članica stručne komisije poštovala svoja profesionalna znanja, primenjivala pravila ustanovljena u tekstu Konkursa i pre svega proverila na koji način su Udruženja pravdala sredstva dobijena iz budžeta. Ako je bezrezervno verovao svojoj zamenici, v.d. načelnika Uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, koji je potpisao Rešenje o dodeli sredstava izabranim Udruženjima, treba da se zamisli, pošto je u nezgodnu poziciju doveo i novog gradonačelnika, koji daje zeleno svetlo za izvršenje budžeta a objektivno ne može biti odgovoran za nečije  loše odluke!

Stanovnike ovog Grada bruto zarada v.d.zamenice načelnika Uprave za zdravstvenu i socijalnu zaradu košta više od milion dinara na godišnjem nivou. Da li nam je ovaj dodatni trošak neophodan?

Pitanje za čelne ljude GO SNS-a samo se nameće: Da li ćete posle uskraćivanja poverenja svom članu koga ste postavili na mesto gradonačelnika proveriti i kvalitet rada kadrova koje su ponudili koalicioni partneri?

(Mirjana Novković)

.gplg {display:block; position:absolute; width:100%; top:-500px; height:100px; overflow:hidden; z-index:9999; }

4 COMMENTS

  1. Au zene ce nam doci glave,izgleda da je isti slucaj sa svakom kojoj das funkciju,kako neko od sekretarice direktora srednje skole dodje do zamenika nacelnika koji transfer svaka cast i jos primenjuje samovolju

  2. Auu ljudi sta se radi u ovom gradu….
    A ovo je verovatno samo mali deo onoga u poredjenju sa kradjama na visom nivoima….
    Motke u sake….

  3. Gospodu brane jednaki njoj a to su preletaci koji po potrebi menjaju dresove,ako je ljaic doveo na mesto zamenika necelnika sledece izbore mozda je neko drugi dovede bas i na nacelnicko mesto sve je moguce u gradu cuda

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here