ŽESTOKO OD STARTA! Odjeci I kola Prve lige Srbije u fudbalu

0
595

Dočekali smo najzad start Prve lige Srbije, i bili smo u pravu kada smo prognozirali da će biti neizvesna, bespoštedna i zanimljiva. Za dva mesta koja vode u elitu i borba za opstanak, zahtevaće od aktera  da budu mobilni i na nivou od prvog do 38. kola, ukoliko budu želeli da im se na kraju ostvare zacrtani cilj. Svaki kiks, poraz može skupo da košta i moraće da se nadoknadi tamo gde nisu planirali.

Domaćini nisu bili toliko darežljivi i upisali su pet pobeda, gosti su se radovali na Novom Beogradu  i u Čačku, dva  susreta završena su se bez pobednika. Očigledno je da je većina klubova shvatila  da se pod obavezno bodovi moraju osvajati na svom terenu.  Sudeći po rezultatima domaćih ekipa, izgleda da im mnogo nisu nedostajali navijači i u jednoj pozorišnoj atmosferi došli su do pobeda. Možda bi domaćini mogli da primene praksu sa međunarodnih utakmica i sa razglasa emituju snimljen huk punih tribina. Doduše one su retko popunjene tako da su igrači već navikli na takav ambijent.

Mereno rezultatski, najveću težinu ima neočekivana pobeda Radničkog iz Sremske Mitrovice na stadionu pored Hale sportova i Dobanovčana u Čačku.

Veliki kapital su zaradili igrači trenera Gorana Dragoljića, a na drugoj strani njegov kolega Zoran Rendulić će morati dublje da analizira i traži uzroke poraza. Izgleda da je na ’’traktoriste’’ ostavilo traga duže odsustvo zbog bolesti  trenera Rendulića. Čačanske zebre su sa velikim ambicijama startovali, i u tu svrhu su se dobro pojačali kvalitetnim igračima, organizaciju su podigli na još viši nivo i sa materijalnom potporom najavljivali visoke domete. Budućnost ih je neočekivano prizemila i dobro je da su slabost iskazali na početku prvenstva, tako da će imati dovoljno vremena za analize i otklanjanje uočenih slabosti.

Pod iznenađenje može se svrstati pobeda još jednog novajlije Loznice nad Kolubarom, jednim od favorita za osvajanje naslova. Izgleda da je trener Dragan Mićić mislio ozbiljno kada je nagovestio borbu za gornji deo tabele. Lazarevčani su se neugodno opekli na Lagatoru i na treneru Nikoliću predstoji dublja analiza uzroka ubedljivog poraza. Više od poraza brine podatak da su primili četiri gola, što nije svojstveno ekipi koju bije glas da imaju čvrstu i stabilnu odbranu.

Zemun se rve sa brojnim nevoljama, počev od toga da im je blokiran račun i da već godinu dana ne mogu da dovedu pojačanja, a za to vreme zabeležen je veliki odliv igrača. Zašto trener Milan Ristić ne komunicira sa sredstvima informisanja pokušao je da objasni rečima sportski direktor Rade Ćuk: ’’Ne javlja se nikome. Bori se kao lav u bezizlaznoj situaciji po klub’’. Pobeda nad Trajalom biće veliki podstrekt za mladu ekipu iz Gornje varoši a za Kruševljane briga više i kako otkloniti uočene slabosti.

Favorizovani Kragujevčani su se namučili protiv motivisanog i kvalitetnog sastava Železničara, ali pobedi se u zube ne gleda. Sigurno je da će Pančevci biti tvrd orah za favorite i bodove će tražiti protiv ekipa sličnog kvaliteta. Sloga iz Kraljeva neprijatno je iznenadila Piroćance i odnela zasluženo bod  sa terena gde su padala znatno zvučnija imena. Trenera Petra Divića je posebno zaboleo izveštavanje tamošnjeg kolege koji je pokušao da umanji značaj osvojenog boda u utakmici, u kojoj domaćin više nije ni zaslužio. Bod velik kao kuća za Kraljevčane  biće dodatni  motiv da shvate da starosedeoci nisu bauk, i da sa svakim protivnikom mogu ravnopravno da se nose.

Za Kabelove igrače GFK Dubočica je bila velike nepoznanica, sa novim timom i novim trenerom. Zato su ih i respektovali samo do uvodnih minuta i kako se utakmica odvijala preuzimali su stvar u svoje ruke i meč posle 45 minuta rešili sa dva lepa gola. U Makiškoj šumi akteri su odigrali bez golova, mada je bilo šansi na obe strane i, povrh svega, domaćin nije iskoristio jedanaesterac.

Stari rivali RFK Grafičar i Dinamo odigrali su još jedan kvalitetan meč i pobeda je zasluženo pripala ’’ljubičastima’’, posle bolje igre u prvih 45 minuta. Sudeći po prikazanom trener Žižić je na dobrom putu da ukomponuje respektabilan sastav, spreman da ponovi prošlogodišnje rezultate.

(Milan Ašković)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here