Ako dete nije vakcinisano gubite pravo na roditeljski dodatak

1
855

Da bi zainteresovani roditelji dobili novčanu pomoć od države, Roditeljski dodatak, potrebno je da ispoštuju više uslova.

Roditeljski dodatak u Srbiji predstavlja vid pomoći države svim roditeljima. Pravo na ovo ostvaruju majke ili očevi za prvo, drugo, treće i četvrto dete, i to odmah po rođenju bebe, ali mesečne isplate mogu biti stopirane ukoliko deca ne budu propisno vakcinisana ili ne pohađaju obavezno predškolsko i osnovnoškolsko obrazovanje, neki su od uslova za primanje roditeljskog dodataka koje propisuje Zakon o finansijskoj podršci porodici s decom.

Podsetimo, roditeljski dodatak za prvo dete rođeno posle 1. januara 2022. iznosi 300.000 dinara i isplaćuje se jednokratno.

Dodatak za drugo dete iznosi 240.000 dinara i isplaćuje se dve godine u mesečnim ratama od po 10.000 dinara, za treće dete je roditeljski dodatak iznosi 1.440.000 dinara i isplaćuje se u 10 godina od po 12.000 dinara mesečno, a za četvrto dete je 2.160.000 dinara i isplaćuje se 10 godina od po 18.000 dinara mesečno.

Prema pomenutom zakonu, roditeljski dodatak se može ostvariti i za svako naredno dete, ali na osnovu posebnog rešenja ministarstva nadležnog za finansijsku podršku porodici sa decom, i u tom slučaju iznos roditeljskog dodatka isplaćivaće se u iznosu utvrđenom za četvrto dete.

Zahtev za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak podnosi majka, odnosno otac deteta odmah nakon rođenja u zdravstvenoj ustanovi u kojoj je dete rođeno, ili direktno nadležnom organu najkasnije do navršene godine dana života deteta.

Zakon definiše i situacije kada se prekida isplata roditeljskog dodatka koja se vrši u mesečnim ratama. Ovo će se desiti ako roditelj napusti dete ili umre, ako se utvrdi da dete više ne živi u Srbiji ili, ne daj bože, umre, ali i ako dođe do razvoda braka ili prestanka vanbračne zajednice.

„Ukoliko se u toku isplate prava na roditeljski dodatak koja se vrši u mesečnim ratama utvrdi da deca nisu vakcinisana u skladu s propisima u oblasti zdravstvene zaštite Republike Srbije, prekida se dalja isplata prava do odluke ministarstva nadležnog za finansijsku podršku porodici s decom – takođe je odredba ovog zakona, u kome se precizira i da roditeljski dodatak ne može da se ostvari ako propisno nisu vakcinisana i prethodna deca majke ili oca koji zahteva dodatak“, navodi se u zakonu.

Mondo

1 COMMENT

  1. A
    Dal može da se uopšte ne vakciniše a ne posle porodjaja dok je žena opijena oni udaraku neispitane vakcine…. neću vakcinu i to je to

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here