Autorka murala „OTETE BEBE“ – Ja brže slikam nego što vi krečite!

1
2125

,,Pre nešto više od dva meseca uradili smo jedan intervju sa akademskom slikarkom Jelenom Obrenović Damnjanović. Tema su bili murali koje je u čak šest gradova Srbije uradila, kao donaciju udruženju Otete bebe. Njima je želela da apeluje na sve nas da ne zatvaramo oči pred pojavom kakva je ova, te da žrtve nisu samo roditelji koji sumnjaju da su im deca oteta, već celo naše društvo.

Međutim, nedugo nakon oslikavanja murala, za koje je Jelena dobila saglasnost stanara, te su oni oslikani potpuno u skladu sa zakonom, pojedini zvaničnici izašli su u javnost sa informacijama da su murali NEPRIKLADNI te da ih treba prekrečiti. Ubrzo, jedan od njih, onaj u Sremskoj Mitrovici, uništen je.

Borba ovih roditelja je duga, teška i sa neizvesnim ishodom, te im je potrebna svaka podrška.

Jelena ne odustaje od borbe, a njenu reakciju prenosimo u celosti.

“Poslednjih desetak godina uradila sam više od 70000 kvadratnih metara oslikanih zidova. Kilometri fotografija su dostupni i na FB, kao i na mojim linkovanim profilima. Ono što ja radim je toliko već javno i transparentno, da o tome ne treba posebno govoriti. Iza mene su mnogi projekti, kao i emisije i intervjui čime se bavim, pun ih je internet. Ali to nije posebno zanimljivo javnosti koja je željna spektakla.

Uradila sam pet donatorskih murala za Anu Pejić i njenu borbu koju vodi u ime svih, a vezana je za otmice beba iz porodilišta. Murali imaju oko 15 kvadratnih metara zida. Meni je to sa mojim iskustvom i veštinom par sati posla. Svaki mural je bio gotov u danu. Ljudi, ja oslikavam enterijere sa 150 kvadratnih metara zida za četiri dana.

Šta je jedan zid na nekoj zgradi?

Muralima koje radim nećete na put stati tako što ih krečite preko noći. (Mural u Sremskoj Mitrovici, preko puta porodilišta i pogrebnog je sinoć okrečen).

Ja dođem sa bojama, skelom i bez projektora, bez ikakve posebne pripreme uradim iz prve sliku za par sati… Meni je ovo lako!

Rekla sam sebi, pomoći ću u ovoj borbi sa onim što najbolje radim. Možda nisam neki slikar, ali sam najbrži muralista kojeg znam…

Džabe ste krečili! Ja brže slikam nego što većina kreči…

Nemojte na ovog Bika Ferdinanda puštati pčele…

Oslikaću celu Srbiju iz inata!“

Zelena učionica

1 COMMENT

  1. Odgovor slikarki za prekrečen mural na fotografiji u ovom objavljenom članku: “Prestanite da pretite i uzurpirate moj privatni posed zidnim oslikavanjem na fasadi MOJE KUĆE! Oslikali ste je pre dva meseca BEZ MOJE DOZVOLE! Meni ne treba Vaše odobrenje za krečenje sopstvene kuće, a pri tome ste me izložili dodatnom trošku! Vaš publicitet me ne interesuje! Ovo ponašanje je velika sramota ne samo za Vas kao umetnicu, već i za kompletnu Vašu organizaciju. Autoru ovog članka poručujem: “Vlasnik kuće je zainteresovan za jedan intervju povodom ove situacije!”
    AUDIATUR ET ALTERA PARS
    Vlasnik kuće Stari Šor br.68,
    Sremska Mitrovica

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here