Cena goriva drastično pada svuda u svetu, ali ne i kod nas!

2
2998

Cena nafte nastavlja da pada na svetskom tržištu, a prognoze za njeno dalje kretanje revidiraju se gotovo svakodnevno.

I kod nas je pala cena goriva, ali kako je više puta rekao Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, cena ne može preko noći kod nas da se spusti na nivo iz sveta.

– Najvažnije je da su u ovom trenutku očuvani stabilnost tržišta i sve linije snabdevanja – rekao nam je on.

Na našim pumpama ima svih vrsta goriva dovoljno, i nije ugroženo snabdevanje, a cene derivata iz dana u dan su sve niže, pa je tako u sredu benzin BMB 95 mogao da se kupi po ceni od 142,50 do 145,40 dinara po litru, a evrodizel od 151,40 do 155,90 dinara po litru.

S druge strane, litar dizela na robnoj berzi u Roterdamu je od početka godine pao sa 64 dinara, na 23,5 dinara. Litar dizela na pumpama u Srbiji je istovremeno smanjen sa oko 164 na oko 150 dinara.

Ipak, cenu u prvom redu određuju troškovi svih, od proizvođača sirove nafte preko prerađivača, do distribucije i prodaje goriva. A ukupno, državna zahvatanja su trenutno oko 85 dinara.

Primera radi, kada se oduzmu svi porezi i nameti, prema poslednjim podacima UNKS, cena benzina evro premijum košta 65,82 dinara.

srbijadanas.com

2 COMMENTS

  1. “I kod nas je pala cena goriva, ali kako je više puta rekao Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, cena ne može preko noći kod nas da se spusti na nivo iz sveta.” Naravno, zato može da se podigne u roku od odma. Koji su to lopovi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here