Doktor Zoran Milošević je spasao na hiljade života – bez prekida operisao 19 sati

0
1785
Foto: Kurir/S. S.

Zoran Milošević je hirurg koji je uradio najveći broj transplantacija jetre, ne samo u Srbiji već i u regionu. Osim transplantacije jetre, dr Milošević se bavi i transplantacijom pankreasa. Uradio je gotovo 2.000 takozvanih ekstenzivnih operacija jetre: karcinoma, cisti i limfoma. Procenat smrtnosti njegovih pacijenata je ispod dva odsto, što se smatra vrhunskim rezultatom u toj grani medicine.

Po završetku studija medicine, koje je okončao sa procečnom ocenom 9.70, Milošević je najpre specijalizirao opštu hirurgiju, a potom i magistrirao. Usavršavao se na tri kontinenta i u devet zemalja gde je operisao sa najvećim svetskim imenima iz oblasti transplantacije jetre i pankreasa.

Doktorsku disertaciju odbranio je 2001. godine, a u istoriji Medicinskog fakulteta u Novom Sadu ostalo je zabeleženo da je izabran za najmlađeg redovnog profesora na tom fakultetu. Iza doktora Miloševića je više od 150 naučnih radova objavljenih u referentnim stručnim časopisima. Njegovo ime se zna i poštuje u svetu transplantacione hirurgije ne samo u Srbiji, već i u Japanu, Južnoj Koreji, Sloveniji, Rumuniji i td.

Zoran Milošević i njegov tim za transplantaciju 2017. godine ušli su u anale Klinike za abdominalnu i transplantacionu hrurgiju, kada su bez prekida operisali 19 sati. Najpre su uradili jednu transplantaciju jetre, a kada je, u međuvremenu stigla druga jetra od donora, koju niko u regionu nije bio spreman da prihvati, Zoran je sa svojim timom odlučio da uradi i drugu transplantaciju u istom danu i tako produži život još jednom pacijentu.

Posao kojim se dr Milošević bavi je dosta zahtevan i stresan i zato Zoran, bar jednom mesečno, odlazi na planinu Taru koja ga hrani novom energijom i koja mu daruje mir koji mu je i te kako potreban posle napornog rada u operacionoj sali.

Od nagomilanog stresa i adrenalina Zoran se oslobađa i sportom. Bio je juniorski šampion Evrope u karateu, položio za crni pojas – četvrti dan i bio je seniorski reprezentativac .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here