Ima posla ko hoće da radi! Dušan je jedini čovek u Srbiji koji se bavi ovim poslom!

0
2548

Dušan je, pored svog mentora, jedini čovek u Srbiji koji se profesionalno bavi srednjovekovnom kaligrafijom nastalom u periodu Nemanjića.

Dušan Mišić (25) iz Šapca bavi se grafičkim dizajnom, ali i drevnom veštinom lepog pisanja perom – kaligrafijom.

Sa kaligrafijom prvi put susreo se i počeo da je izučava u srednjoj školi. Prema njegovim rečim, ključan je bio susret sa budućim mentorom i životnim učiteljiem, Svetozarom Pajićem, na likovnoj koloniji u manastiru Čokešina. Upravo taj susret i međusobno prepoznavanje odredili su dalji tok Dušanove karijere.

  • On me uvodi u period srednjovekovne kaligrafije, upoznaje me sa materijalima na kojima se u tom periodu ispisivalo – pre svega pergamentom. Takođe sa posebnim tehnikama koje iziskuju pravljnje mastila uz pomoć pigmenta, dvadesetčetvorokaratnim zlatom u listićima i drugim materijalima koji su specifični za period srednjeg veka – kaže Mišić i dodaje da kada se prvi put susretnete sa srednjovekovnim delima, od Miroslavljevog jevanđelja do Dušanovog zakonika i ostalih povelja, hrisovulja, molitvenika, vidite kakvo bogatstvo mi posedujemo i da je pristup kaligrafiji bio najlepši baš u srednjem veku.

Od pribora za stvaranje umetnik koristi različite vrste olovaka, pera, penkala, mastila i papira, a najčešće ispisuje na pergamentu.

  • Pergament se proizvodi na specifičan način. To je jereća koža, koja je štavljena ,odnosno sedam dana ježala u krečnim vodama. Nakon toga glača se i suši. Dugo traje proizvodnja i zbog toga je skup i cena A3 formara ide i do 80 evra. Skup je zato što je to nešto večno. Miroslavljevo jevanđeje izrađeno je na pergamentu i do danas traje, boje su možda oksidirale, ali sam materijal je očuvan do danas – objašnjava Dušan.
foto: informer.rs

Iako je vrednost kaligrafije u svetu ogromna, kod nas je situacija drugačija. Ipak, umetnik tvrdi kako od ovog starog zanata može da se živi ukoliko poslu pristupite profesionalno i posvetite mu se.

  • Na pauzi osnivnih i master studija upisao sam IT akademiju i zavšio grafički dizajn koji sada kombinujem sa kaligrafijom. Stvaram nove fontove, radim pripremu korica za knjige, diplome i druge stvari koje moraju da se izrade ručno da bi došle do štampe. Ljudi misle kako je za izradu jednog ikonopisa potrebno dan ili dva. Zapravo, reč je o precesu koji traje i do mesec dana. Za jedan tekst na formatu A3 potrebno je minimuim 20 dana u zavisnosti od broja slova, ukrasa, ornamentike, vrste pozlate i takav rad košta oko 400 evra – ističe umetnik.

Dobar glas daleko se čuje pa je tako jedan od Dušanovih radova stigao i do Novaka Đokovića.

  • Reč je o radu ogromnog formata, ispisanim na pergamentu i ukrašenim pravim zlatom. Ima ornamentiku oko celog rada, a tekst se odnosi na značenje imena svih članova porodice Đoković – priča Dušan.

Mišić drži školu kaligrafije koja se simbolično zove „Dijak“, a polaznici su osnovci, studenti, ali i penzioneri koji žele da savladaju osnove krasnopisa. Onima, koji bi da počnu profesionalno da se bave ovim umetničkim zanatom, poručuje da krenu od osnove i izgrade dobar temelj ispisivanja perom.

foto: informer.rs
  • Treba da imate dobar temelj za to, a dalje razvijanje ide kroz istraživanje. Ja sam imao olakšan put jer sam imao Svetozara kraj sebe, koji je ceo život proveo istražujući srednji vek i znanje preneo na mene. Ja sam to dobro usvojio i primenio. Danas moj učitelj tvrdi da sam ga nadmašio i ja sam na to neizmerno ponosan – naglašava Dušan Milić.

informer.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here