Sremskomitrovački portal

Ima posla ko hoće da radi! Dušan je jedini čovek u Srbiji koji se bavi ovim poslom!

Dušan je, pored svog mentora, jedini čovek u Srbiji koji se profesionalno bavi srednjovekovnom kaligrafijom nastalom u periodu Nemanjića.

Dušan Mišić (25) iz Šapca bavi se grafičkim dizajnom, ali i drevnom veštinom lepog pisanja perom – kaligrafijom.

Sa kaligrafijom prvi put susreo se i počeo da je izučava u srednjoj školi. Prema njegovim rečim, ključan je bio susret sa budućim mentorom i životnim učiteljiem, Svetozarom Pajićem, na likovnoj koloniji u manastiru Čokešina. Upravo taj susret i međusobno prepoznavanje odredili su dalji tok Dušanove karijere.

Od pribora za stvaranje umetnik koristi različite vrste olovaka, pera, penkala, mastila i papira, a najčešće ispisuje na pergamentu.

foto: informer.rs

Iako je vrednost kaligrafije u svetu ogromna, kod nas je situacija drugačija. Ipak, umetnik tvrdi kako od ovog starog zanata može da se živi ukoliko poslu pristupite profesionalno i posvetite mu se.

Dobar glas daleko se čuje pa je tako jedan od Dušanovih radova stigao i do Novaka Đokovića.

Mišić drži školu kaligrafije koja se simbolično zove „Dijak“, a polaznici su osnovci, studenti, ali i penzioneri koji žele da savladaju osnove krasnopisa. Onima, koji bi da počnu profesionalno da se bave ovim umetničkim zanatom, poručuje da krenu od osnove i izgrade dobar temelj ispisivanja perom.

foto: informer.rs

informer.rs

Exit mobile version