Sremskomitrovački portal

Kako odabrati kvalitetan televizor?

Želite da napravite kućni bioskop, ali niste sigurni koji TV je najbolji izbor? Odabir kvalitetnog televizora iziskuje mnogo više truda od jednostavnog biranja rezolucije slike i veličine uređaja – važno je uzeti u obzir i druge faktore poput brzine osvežavanja, tehnologije projekcije slike, kao i adekvatne konektore.

S tim na umu, kako bismo vam olakšali proces selekcije, za vas smo sastavili kratak, ali detaljan vodič sa korisnim smernicama prilikom kupovine idealnog televizora za vaše potrebe!

#1 Odlučite se za odgovarajuće dimenzije televizora 

Naravno, jedan od najvažnijih kriterijuma jeste veličina vašeg TV uređaja – može se reći i da je dijagonala televizora njegova najvažnija specifikacija.

Svi modeli televizora određuju svoju veličinu na osnovu dijagonale, odnosno udaljenosti od jedne ivice ekrana do druge. Veličina se u ovom slučaju meri u inčima, a jedan inč je ekvivalent 2,54 cm.

Nekadašnji televizori sa FHD rezolucijom su imali pravilo da je potrebno da sedite na mestu čija je udaljenost od TV-a 2 do 3 puta veća od dijagonale uređaja – međutim, to danas nije slučaj.

Otkako dominiraju modeli sa 4K rezolucijom, uvelo se novo pravilo koje sugeriše da udaljenost za gledanje treba biti jednaka sa dijagonalom TV-a.

Na tržištu možete pronaći uređaje sa dijagonalama od 22” (55 cm) pa sve do preko 100 “ – vaš odabir će zavisiti od izdvojenog budžeta, kvadrature prostorije u kome će se nalaziti TV, kao i od upotrebne vrednosti sobe.

Stručnjaci ukazuju na to da su televizori sa dijagonalom od oko 50” ili 126 cm najbolji izbor za dnevni boravak, dok su manje dijagonale bolja opcija za prostorije poput spavaće sobe, kuhinje ili trpezarije.

#2 Odaberite rezoluciju ekranu TV-a u skladu sa vašim potrebama

Opšte pravilo jeste da se odlučite za uređaj sa većom rezolucijom ukoliko kupujete televizor sa većom dijagonalom – ovako je iskustvo gledanja znatno bolje.

Rezolucija slike određuje zapravo gustinu ili broj piksela koji su vidljivi na ekranu. U skladu sa tim, što je veći broj piksela, to je slika oštrija.

U ponudi ćete najčešće naići na sledeće rezolucije:

Imajte na umu da će vam za gledanje 4K ili 8K sadržaja, na odgovarajućim uređajima, trebati internet brzine makar 15-25 Mbps.

#3 Uzmite u obzir i tehnologiju projekcije slike televizora

Pod ovim najpre podrazumevamo pozadinsko osvetljenje – ono funkcioniše po principu električnih komponenta koji električni signal pretvaraju u svetlosni.

S tim na umu, možete se odlučiti za sledeće tehnologije:

Imajte na umu da je potrebno i da obratite pažnju na brzinu osvežavanja slike. Veća brzina vam nudi bolji doživljaj, jer se akcione scene jasno odigravaju – videćete, doslovno rečeno, kako se odigrava svaki pokret.

Savet za sve ljubitelje sporta – ukoliko želite da pratite vaše omiljene utakmice bez zamućenja slike, preporučuje se da odaberete uređaj sa minimalno 100 Hz. Na taj način ćete efektivno izbeći tzv. ghosting efekat.Nadamo se da vam je ovaj blog tekst bio koristan, koliko i zanimljiv, te da smo vam pružili dovoljno relevantnih informacija kako biste se odlučili za idealan televizor koji ispunjava sve zacrtane kriterijume – Želimo vam puno sreće u kupovini!

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Jovana Grubanović)

Exit mobile version