Kako odabrati kvalitetan televizor?

0
548

Želite da napravite kućni bioskop, ali niste sigurni koji TV je najbolji izbor? Odabir kvalitetnog televizora iziskuje mnogo više truda od jednostavnog biranja rezolucije slike i veličine uređaja – važno je uzeti u obzir i druge faktore poput brzine osvežavanja, tehnologije projekcije slike, kao i adekvatne konektore.

S tim na umu, kako bismo vam olakšali proces selekcije, za vas smo sastavili kratak, ali detaljan vodič sa korisnim smernicama prilikom kupovine idealnog televizora za vaše potrebe!

#1 Odlučite se za odgovarajuće dimenzije televizora 

Naravno, jedan od najvažnijih kriterijuma jeste veličina vašeg TV uređaja – može se reći i da je dijagonala televizora njegova najvažnija specifikacija.

Svi modeli televizora određuju svoju veličinu na osnovu dijagonale, odnosno udaljenosti od jedne ivice ekrana do druge. Veličina se u ovom slučaju meri u inčima, a jedan inč je ekvivalent 2,54 cm.

Nekadašnji televizori sa FHD rezolucijom su imali pravilo da je potrebno da sedite na mestu čija je udaljenost od TV-a 2 do 3 puta veća od dijagonale uređaja – međutim, to danas nije slučaj.

Otkako dominiraju modeli sa 4K rezolucijom, uvelo se novo pravilo koje sugeriše da udaljenost za gledanje treba biti jednaka sa dijagonalom TV-a.

Na tržištu možete pronaći uređaje sa dijagonalama od 22” (55 cm) pa sve do preko 100 “ – vaš odabir će zavisiti od izdvojenog budžeta, kvadrature prostorije u kome će se nalaziti TV, kao i od upotrebne vrednosti sobe.

Stručnjaci ukazuju na to da su televizori sa dijagonalom od oko 50” ili 126 cm najbolji izbor za dnevni boravak, dok su manje dijagonale bolja opcija za prostorije poput spavaće sobe, kuhinje ili trpezarije.

#2 Odaberite rezoluciju ekranu TV-a u skladu sa vašim potrebama

Opšte pravilo jeste da se odlučite za uređaj sa većom rezolucijom ukoliko kupujete televizor sa većom dijagonalom – ovako je iskustvo gledanja znatno bolje.

Rezolucija slike određuje zapravo gustinu ili broj piksela koji su vidljivi na ekranu. U skladu sa tim, što je veći broj piksela, to je slika oštrija.

U ponudi ćete najčešće naići na sledeće rezolucije:

  • HD ready – iznosi 1366 x 768 piksela ili 720p. Ovaj kvalitet najčešće ne zadovoljava današnje standarde, te se ne preporučuje za ekrane čija je dijagonala veća od 32 “.
  • Full HD – iznosi 1920 X 1080 piksela ili 1080p. Za razliku od prethodnog pruža mnogo jasniju sliku, i pružiće vam mnogo upotpuniji doživljaj prilikom gldanja serija, filmova, ili pak video igrica. Ova rezolucija se koristi čak i za sistem video nadzora.
  • 4K – poznata je i kao UHD ili Ultra HD. Ukazuje na to da vaš ekran ima 4 puta više piksela nego regularni Full HD uređaji. U prevodu, primetićete mnogo više detalja na ekranu i slika će biti približnija onoj koju vidimo uživo.
  • 8K – trenutno najveća rezulcija sa 7680 x 4320 p ili oko 33 miliona piksela. Uređaji sa ovom rezolucijom su ujedno i najskuplji na tržištu, ali će vas prikaz bespogovorno ostaviti bez daha.

Imajte na umu da će vam za gledanje 4K ili 8K sadržaja, na odgovarajućim uređajima, trebati internet brzine makar 15-25 Mbps.

#3 Uzmite u obzir i tehnologiju projekcije slike televizora

Pod ovim najpre podrazumevamo pozadinsko osvetljenje – ono funkcioniše po principu električnih komponenta koji električni signal pretvaraju u svetlosni.

S tim na umu, možete se odlučiti za sledeće tehnologije:

  • Edge LED – kod ovih uređaja su diode postavljene na ivice ekrana sa sve 4 strane. Imajte na umu da pojedini jeftiniji modeli nekada imaju nejednaku količinu osvetljenja, što znači da morate ukombinovati odgovarajuću rezoluciju i dimenziju. najbolje je da se konsultujete sa stručnjakom pre nego što finalizirate odluku.
  • Direct LED – ovde su diode ravnomerno raspoređene po celoj površini ekrana, što ukazuje na to da je osvetljenje svudgde ravnomerno. Ovde je mnogo lakše postići kontrast na ekranu.
  • OLED – uređaji koji poseduju ovu tehnologiju nude slike koje su praktično bez zamućenja. Ovde su boje egzaktne (npr. crna nije tamno siva, već jasna nijansa).

Imajte na umu da je potrebno i da obratite pažnju na brzinu osvežavanja slike. Veća brzina vam nudi bolji doživljaj, jer se akcione scene jasno odigravaju – videćete, doslovno rečeno, kako se odigrava svaki pokret.

Savet za sve ljubitelje sporta – ukoliko želite da pratite vaše omiljene utakmice bez zamućenja slike, preporučuje se da odaberete uređaj sa minimalno 100 Hz. Na taj način ćete efektivno izbeći tzv. ghosting efekat.Nadamo se da vam je ovaj blog tekst bio koristan, koliko i zanimljiv, te da smo vam pružili dovoljno relevantnih informacija kako biste se odlučili za idealan televizor koji ispunjava sve zacrtane kriterijume – Želimo vam puno sreće u kupovini!

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Jovana Grubanović)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here