Zbog zagađenog vazduha RAK SATIRE SREMCE!

3
17644

Kako pišu prestonički mediji, Srem je među sedam regiona u Srbiji u kojima je zagađenost vazduha, jedan od najčešćih uzroka oboljevanja od raka. Pored Srema (gde prednjače upravo Sremska Mitrovica i Šid), na ovoj neslavnoj listi nalaze se i prostori oko Beograda, Užica, Valjeva, Kragujevca, Pančeva i Bora.

Uzročnik raka obeležava se skraćenicom – PM 10. Reč je o prašini manjoj od 10 mikrometara u zagađenom vazduhu, koja je, kako procenjuje Svetska Zdravstvena Organizacija, odgovorna za preuranjenu smrt više od 5 hiljada ljudi svake godine u Srbiji.

Nevidljivi ubica, PM 10 prilikom udisanja direktno napada respiratorni sistem i deponuje se u najdubljim delovima pluća, posebno ugrožavajući decu, trudnice, stare osobe i hronične bolesnike.

 Kao parametri zagađivanja vazduha posmatraju se i koncentracije sumporovih i azotovih oksida, ali su PM 10 čestice najbitnije po posledicama za ljudsko zdravlje, zato što se talože u alveolama, u kojima se vrši razmena kiseonika i ugljen dioksida – objašnjava onkolog dr Zoran Živković, predsednik Saveza za zdravlje.

– Tada nastaje fenomen kao kad se kesa od usisivača prepuni, a motor i dalje radi i pregreva se. U slučaju udisanja PM 10 čestica, koje skraćuju dah, srce se napreže da bi kompenzovalo smanjeni unos kiseonika i pri tom se iscrpljuje. Na taj način, pored razboljevanja pluća, one dovode i do srčanog ili moždanog udara i možemo ih smatrati uzrokom iznenadne srčane smrti, za koji nemamo valjani dokaz – dodaje dr Živković.

Istraživanje kvaliteta vazduha SZO i Instituta „Batut“ pokazalo je da čak sedam područja u Srbiji (među kojima je i Sremska Mitrovica) ima prekomerno zagađen vazduh sa teškim metalima poput olova i nikla, odnosno prosečna zagađenost vazduha je dva puta viša od preporučene i kreće se od 12 do 33 mikrograma po metru kubnom.

Takozvane PM 10 čestice su posledična “kombinacija” uticaja grejanja, saobraćaja i industrije, s obzirom da predstavljaju smešu dima, čađi, prašine, kiseline i metala, a od hemijskih elemenata sadrže i teške metale, pre svega olovo, kadmijum, nikal i arsen – stoji u zvaničnim izveštajima o zagađenju vazduha u Srbiji.

Rešenje celokupnog problema aerozagađenja, upozorava struka, zahteva multidisciplinarni pristup.

Treba se fokusirati na saobraćaj i vozila na dizel pogon, koja ispuštaju ugljen dioksid, ugljen monoksid, azot monoksid, azot dioksid, koji u reakciji sa vlažnim vazduhom daju kiseline i jedan su od uzroka takozvanih „kiselih kiša”. Posebna pažnja se mora obratiti na starost automobile i njihovu potrošnju i sagorevanje goriva. Ako bi zagađenje česticama PM 10 smanjili za 10 mikrograma po metru kubnom, broj smrtnih slučajeva bi se prepolovio – kaže dr Živković, a prenose mediji.

Iako je nedavno smenjeni direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović, tokom posete Sremskoj Mitrovici, izjavio da je kvalitet vazduha u ovom gradu zadovoljavajući, ipak se ogradio tvrdeći da nije merene koncentracije PM 10 čestica.

Tada je istakao da je Sremska Mitrovica uspela da uradi ono što predstavlja tekovinu savremene civilizacije i agendu svih međunarodnih institucija u svetu, a to je održivi razvoj.

Mitrovica učestvuje u svim programima zaštite životne sredine koje propisuje Vlada Republike Srbije. Kvalitet vazduha je najvažnija tema u Srbiji, a Sremska Mitrovica je uspela da uz bogatu privredu aktivnost bude grad sa prvom kategorijom kvaliteta vazduha u Srbiji u odnosu na 2017. kada je bila u trećoj kategoriji”, tada je naveo Filip Radović.

Kako bi se broj individualnih ložišta smanjio, grad na Savi završava gasifikaciju na celoj svojoj teritoriji, a priključak će biti moguće plaćati na 36 mesečnih rata. Pored toga, biće posađen i zeleni pojas u gradu. Sve to uticaće na kvalitet životne sredine i energetsku efikasnost, ali suviše kasno za mnoge Mitrovčane.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

3 COMMENTS

  1. Malo cigarete, malo alkohol, malčice opijati, čips i koka kola za užinu, totalna neprosvećenost o zdravlju… Da li više treba od toga pa da budemo lideri po umiranju?
    Da li smo i krezubavi kao nacija zbog zagađenog vazduha? Svakako ne, ali to govori o nama. I kriv nam vazduh, ne pišite gluposti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here