Kon: „Policijski čas je spasio 1000 života!

0
2502

Produženja postojećih mera će svakako biti, kao i eventualnog dodavanja novih, a razmišljamo i o zabrani kretanja, rekao je jutros gostujući na TV Prva dr Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba.

“Svakako će biti produženja ovih mera i eventualnog dodavanja. Razrešeno je to pitanje. Biće potrebne nove mere na granici, samo je sada pitanje tehnički kako će biti sprovedene, ali to je odlučeno”, rekao je on.

Žurke u iznajmljenim prostorima

Prema rečima dr Kona, jedna od mera o kojima se razmišlja je i zabrana kretanja.

“Objavljuju se i pozivaju preko društvenih mreža na proslave, žurke u iznajmljenim prostorima. To se dešava, to je nešto što nije pojedinačni slučaj, ima i otvorenih poziva. Veliko je pitanje da li je moguće u okviru privatnih aranžmana i dogovora to moguće kontrolisati. To je jedan od razloga zbog kojih razmišljamo o ograničenju kretanja, a ono zadire u ljudska prava i traži pravne okvire”, rekao je dr Kon.

Govoreći o restriktivnim merama, epidemiolog je rekao da je policijski čas do sada spasio 1.000 života.

“Kada je uvedeno vanredno stanje i policijski cas, spašeno je najmanje 1.000 života. Onima kojima nije tada bilo jasno, mislim da je jasno sada. Kraj zime i početak proleća, bila je idealna situacija za prenos virusa, efekte tih mera smo dobro zapamtili. Jasno je da nam iskustvo pokazuje da je to najefektivnija mera”, kaže Kon.

Dodaje da Krizni štab insistira da se sve mere poštuju.

“Medicinski deo Kriznog štaba insistira na tome da ne bude okupljanja, ako ne može onda država treba da razreši taj problem i uvede mere koji to rešavaju”, rekao je.

(Beta) – Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da će na sednici Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa sutra biti ocenjena epidemiološka situacija i donete efikasnije mere da bi bio ostvaren cilj da u vreme praznika bude stabilnija situacija sa manje problema.

PCR test obavezan

Tiodorović je za RTS rekao da prema državljanima Srbije koji žive u inostranstvu, pre svega u najrazvijenijim zemljama Zapada, poštujući šta je zagarantovamo Ustavom moraju biti primenjene iste mere kao i na teritorima tih zemalja.

“To znači PCR će biti obavezan, negativan – najstariji do 48 sati, oni koji ga nemaju moraće da idu u karantin 10 dana, to je neki minimum koji mora da se ispuni” rekao je Tiodorović.

Prema njegovim rečima, najsigurnije je primeniti ono što se već primenjuje u celoj Evropi.

Na pitanje o eventualnoj zabrani kretanja, on je rekao da će možda morati da se razmišlja i o “oštrijim metodama pa čak možda i o uvodjenju vanrednog stanja, ili policijskog časa”, a to sve zavisi od toga da li će narednih dana biti pokazana potupunu odgovornost u sprovodjenju mera.

Nedeljnik

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here