Sremskomitrovački portal

Međunarodni festival folklora „SREM FOLK FEST“

Tradicionalni Međunarodni festival folklora „Srem Folk Fest”, 18. po redu, biće održan od 11. do 14. avgusta na staroj lokaciji, na Žitnom trgu. Koncerti počinju u 20:30 časova svako veče, a prethode im defilei ulicama grada od 19:30 časova.

Kako je najavio Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice i direktor Festivala, na XVIII „Srem Folk Festu” nastupiće preko 700 izvođača, prestavljenih u 20 folklornih sastava iz 11 zemalja sveta. Među njima ima i onih koji su prvi put gosti u našem gradu, u pitanju je Alžir. Bosna i Hercegovina, Bugarska, Egipat, Grčka, Hrvatska, Meksiko, Poljska, Rumunija, Slovenija, Srbija.

Specijalni ovogodišnji gost je Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije Venac iz Gračanice, profesionalni ansambl koji je u najtežim momentima bio, a i ostaće uz svoj narod i deliti njegovu sudbinu. Pored njih Srbiju će predstavljati i domaćin FA „Branko Radičević” iz Sremske Mitrovice. Posle Festivala, veče 15. avgusta rezervisano je za nastup tamburaških sastava,” dodao je Samardžić.

“Otvaranje je 11. avgusta kao i svake godine, tome prethodi defile kroz naš grad od SDK-a, do Žitnog trga, zatim sledi ceremonija svečanog otvaranja. Srem Folk Fest se i ove godine odigrava u saradnji sa Bečej Folk Festom i sa Obrenovcem, tako da će neki ansambl biti smešteni i kod njih. Kao prateći program biće otvorena izložba nekadašnje obuće, od 19. veka, svih folklornih regija u Srbiji, koju je pripremila Omladinska sekcija CIOFF-a. U slučaju lošeg vremena i kiše neće biti festivalskih programa te večeri.”- objasnio je Dragan Đorđević, umetnički direktor Festivala.

Za vreme trajanja Festivala utvrđen je i poseban režim saobraćaja u vremenu od 19:30 do 22:30 časova. Za saobraćaj motornih vozila zatvaraju se sledeće ulice: Ulica Kralja Petra I od Uprave za trezor do zgrade Policijske uprave; deo Zanatlijske ulice i ulice Ribarska obala; deo ulice Vuka Karadžića, Trg Svetog Stefana, Žitni trg i izlaz iz Šećer sokaka na Trg Svetog Stefana; menja se jednosmerni režim saobraćaja u ulici Svetla, tako što će saobraćaj biti dozvoljen u smeru od Puškinove ulice ka keju.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

Exit mobile version