Međunarodni festival folklora „SREM FOLK FEST“

0
1679

Tradicionalni Međunarodni festival folklora „Srem Folk Fest”, 18. po redu, biće održan od 11. do 14. avgusta na staroj lokaciji, na Žitnom trgu. Koncerti počinju u 20:30 časova svako veče, a prethode im defilei ulicama grada od 19:30 časova.

Kako je najavio Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice i direktor Festivala, na XVIII „Srem Folk Festu” nastupiće preko 700 izvođača, prestavljenih u 20 folklornih sastava iz 11 zemalja sveta. Među njima ima i onih koji su prvi put gosti u našem gradu, u pitanju je Alžir. Bosna i Hercegovina, Bugarska, Egipat, Grčka, Hrvatska, Meksiko, Poljska, Rumunija, Slovenija, Srbija.

Specijalni ovogodišnji gost je Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije Venac iz Gračanice, profesionalni ansambl koji je u najtežim momentima bio, a i ostaće uz svoj narod i deliti njegovu sudbinu. Pored njih Srbiju će predstavljati i domaćin FA „Branko Radičević” iz Sremske Mitrovice. Posle Festivala, veče 15. avgusta rezervisano je za nastup tamburaških sastava,” dodao je Samardžić.

“Otvaranje je 11. avgusta kao i svake godine, tome prethodi defile kroz naš grad od SDK-a, do Žitnog trga, zatim sledi ceremonija svečanog otvaranja. Srem Folk Fest se i ove godine odigrava u saradnji sa Bečej Folk Festom i sa Obrenovcem, tako da će neki ansambl biti smešteni i kod njih. Kao prateći program biće otvorena izložba nekadašnje obuće, od 19. veka, svih folklornih regija u Srbiji, koju je pripremila Omladinska sekcija CIOFF-a. U slučaju lošeg vremena i kiše neće biti festivalskih programa te večeri.”- objasnio je Dragan Đorđević, umetnički direktor Festivala.

Za vreme trajanja Festivala utvrđen je i poseban režim saobraćaja u vremenu od 19:30 do 22:30 časova. Za saobraćaj motornih vozila zatvaraju se sledeće ulice: Ulica Kralja Petra I od Uprave za trezor do zgrade Policijske uprave; deo Zanatlijske ulice i ulice Ribarska obala; deo ulice Vuka Karadžića, Trg Svetog Stefana, Žitni trg i izlaz iz Šećer sokaka na Trg Svetog Stefana; menja se jednosmerni režim saobraćaja u ulici Svetla, tako što će saobraćaj biti dozvoljen u smeru od Puškinove ulice ka keju.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here