Sremskomitrovački portal

Mitrovački prosvetari održali protest „STOP NASILJU U ŠKOLAMA!“

U organizacija prosvetnih sindikata, i u Sremskoj Mitrovici juče su zaposleni u obrazovnim ustanovama održali protest koji je počeo tačno u 12 časova u Gradskom parku. Nakon protesta i obraćanja medijima i javnosti, sindikalni lideri su prosvetare pozvali na zajedničku šetnju ulicama grada.

Protest je održan u cilju traženja podrške u borbi za dostojanstvo profesije, sa zahtevom da se stane na put nasilju nad učenicima i prosvetnim radnicima.

“Ovo nije protest na kom ćemo pričati o lošem materijalnom položaju prosvetnog radnika, niti o normama, niti o formiranju odeljenja, ili manjku nastavnog kadra…Mi ovde, danas,započinjemo borbu za živote naših učenika i sopstveni život!”- navode prosvetari u svom saopštenju dodajući:

“Doživeli smo nedavno u Trsteniku napad učenika na profesora… doživeli smo u Subotici napad učenika na učenika…Beograd, Vranje, Vladičin Han… koliko je takvih slučajeva do sada zataškano? I zašto svakodnevno nedeljama, mesecima i godinama unazad uzalud ukazujemo na sve češće prisustvo različitih oblika verbalnog, fizičkog, digitalnog nasilja u gotovo svim obrazovnim ustanovama Srbije.

Ako ministar smatra da su kazne za nasilje u školama jasno definisane i da je prosvetni sistem odavno rekao STOP NASILjU, zbog čega naša deca dobijaju potpuno drugačiju poruku – da im se ništa neće desiti osim što će biti popularni na društvenim mrežama? Postavlja se pitanje da li mi to slavimo nasilje i nasilnike…?!

Koliko ovakvih slučajeva treba da se desi pa da država zaista iskoristi sve raspoložive resurse i konačno stane na stranu prosvetara? “

Kako se navodi, zbog svega pomenutog, prosvetni radnici će insistirati na dobijanju statusa službenog lica, hitnu promenu zakona i pojačanu kaznu za nasilnike u obrazovanju!

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(M. Milivojević)

Exit mobile version