Mitrovčanin otkriva istinu O SVINGERSKIM ŽURKAMA NA KRUZERIMA!

0
2055

Mnogi su imali priliku da razgovaraju sa nekim ko je otišao da „radi sezonu“ na brodu, ili su možda i sami bili, ali da li je uvek sve tako bajno kao što deluje na slikama na Instagramu? Obilazi se ceo svet, upoznaju različite kulture, definitivno zasijaju društvene mreže, a Stefan Stojšić (29) otkriva lice i naličje svog posla. Ovaj Mitrovčanin nakon završetka Ekonomskog fakulteta radio je kao fitnes instruktor, a na brodu radi od 2019. godine.

Počeo je da radi kao fizikalni terapeut da bi već krajem iste godine bio unapređen u asistenta spa menadžera. Nakon pandemije sa prvim brodom koji je krenuo sa radom u julu 2021. vraća se kao asistent, da bi nakon mesec dana bio unapređen u menadžera. Od tada je upravljao na šest različitih brodova i trenutno se nalazi na NCL Joy–u.

Do igranja sa idejom o radu na brodu došlo je po završetku Ekonomskog fakulteta 2018. godine. S obzirom na to da sam tokom studija radio kao konobar, bilo je krajnje vreme da svoju konobarsku karijeru privedem kraju – otkriva Stefan.

Ideja o radu na brodu mu je posebno bila primamljiva kako zbog putovanja, tako i zbog mogućnosti za napretkom, kao i zaradom koja bi taj potencijalni napredak pratila, a otkrio je i kako je pronašao taj posao.

Početak je bio, kako kaže, izuzetno dinamičan, kako zbog prirode novog okruženja, tako i zbog činjenice da je u prvih pet meseci ugovora već promenio tri broda i bio unapređen u poziciju asistenta spa menadžera. Nekoliko meseci potom i u spa menadžera, čiju funkciju i dalje drži doduše na znatno većem i novijem brodu nego na kom je i počinjao.

Kakav mu je bio početak, takav je posao, a takva je i svakodnevica – živahna.

Moji dani su izrazito dinamični i zavise od toga da li smo ceo dan na vodi dok plovimo ka određenoj destinaciji (sea dan), tada imam mnogo više posla i ustajem u šest da popijem kafu u svojoj kabini na miru što bi se reklo, onda spremanje i sastanak sa timom u 7.30, gde obaveštavam tim o ciljevima za taj dan, šta je na promociji taj dan i na šta treba da se fokusiramo kako bismo uvećali pazar. Zatim proveravam mejlove i posvećujem se recepciji.

S obzirom na to da na brodu na kom je trenutno nadgleda tim od 32 ljudi, potrebno je zaista dosta energije da sve teče po planu.

Naravno, uvek nešto krene kako ne treba, neko kasni, neko se žali, neko je nekome „ukrao“ gosta, tako da je strpljenje jedna od mnogih osobina koje sam morao da razvijem kako bih bio uspešan menadžer – priča Stefan, koji priznaje da je po pitanju nekih stvari više očekivao.

– Očekivao sam dinamično okruženje, što je naravno prevazišlo moja očekivanja, ali očekivao sam i da ću imati malo više slobodnog vremena i bolji internet.

Kao posadi, u zavisnosti od pozicije i statusa na brodu menjaju ti se i privilegije na brodu. Stefan kao spa menadžer ima status oficira i znatne privilegije.

Najznačajnija meni je velika kabina sa prozorom koju ne delim. Dok sam radio kao trener delio sam prostor u kom spavam, što nije možda toliko strašno da nije činjenice da ste konstantno okruženi ljudima, tako da malo privatnosti uvek zna da zafali – iskreno priznaje Stefan.

Oduševilo ga je što se na brodu svi međusobno poštuju jer svi rade sa istim ciljem, kao i da se stvarima kao što su nacionalna pripadnost, religija i seksualnost uopšte ne pridaje značaj (što bi i trebalo da bude slučaj svuda). Kao što je i normalno, iako živi životom koji bi mnogi poželeli, ipak nešto malo i nedostaje.

Iako sam znao da se na brodu mnogo radi, nekako nisam baš bio svestan da je to baš svaki dan i tako sedam do devet meseci u zavisnosti od dužine ugovora. Poneki slobodni dan ne bi škodio.

Pogodnosti su, naravno, stalna putovanja po svetu, upoznavanje sa novim ljudima, konstantno pomeranje iz zone komfora, kao i nepostojanje troškova kao što su stambeni troškovi, hrana, struja itd.

Isto tako nisam znao da ću se tako brzo prilagoditi načinu života na brodu i da će mi se toliko svideti trenutni stil života. A što se odricanja tiče tu je uvek odricanje bliskog kontakta sa porodicom, prijateljima, propuštanje nekih bitnih momenata kao što su rođendani, slavlja…

Naravno, ovo je, kako kaže, dosta individualno u zavisnosti koliko ste vezani za okruženje iz kojeg potičete, a Stefan je oduvek znao da je želeo više nego što mu je dato okruženje pružalo.

Što se svingerskih žurki tiče i kao i slične „tematske“ žurke, to naravno postoji, s tim što postoje zasebne kompanije koje iznajme brod za jedan kruz kako bi ceo taj kruz bio posvećen gostima koji praktikuju takav stil života – otkriva Stefan.

Osim tih postoje i rock and roll, reggae, wellness, LGBT+, itd. kruzevi.

Jedino što je potrebno naglasiti da nama kao posadi nije dozvoljeno da se „sprijateljimo“ sa gostima jer se zbog toga neretko gubi posao. Tako da iako primamljivo deluju ove tematske žurke mi kao zaposleni na brodu možemo samo da se divimo slobodi izražavanja i posvećenosti tom stilu života u datom trenutku.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Žena.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here