Obeležena lekarska slava u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici

0
1410

U kapeli Sv Kozme i Damjana u krugu Opšte bolnice Sremska Mitrovica,u organizaciji sremskomitrovačke podružnice Društva lekara Vojvodine obeležena je lekarska slava arhijerejskom liturgijom, čitanjem molitve i osvećenjem i rezanjem slavskog kolača.
Svečani čin obreda služili su arhijerejski namesnik protojerej stavrofor Savo Rakita, protonamesnik Radoslav Radovanović- duhovnik hrama sv.Kozme i Damjana i protojerej stavrofor Gvozden Arambašić – starešina Sabornog hrama Sv.Dimitrija u Sremskoj Mitrovici, koji je u svom obraćanju prisutnima rekao da je dobar lekar oruđe ili oružje u Božijim rukama i da je današnja molitva Bogu uslišenje, da naši lekari budu zdravi i dušom i telom kako bi svoj posao radili zdravi i u miru.

V.d. direktora mitrovačke Opšte bolnice Prim.dr Dragan Malobabić, zahvalio je sveštenicima i prisutnim lekarima i zdravstveni radnicima koji su izdvojili vreme za svetu arhijerejsku liturgiju u danu koji slavi lekarsku profesiju.

„Nadam se da smo iza sebe ostavili težak period zbog epidemije korona virusom, vratili smo se svojim redovnim aktivnostima a to je lečenje i spasavanje obolelih, a slavu proslavljamo u miru i zajedništvu.“- naglašava dr Malobabić

Domaćin slave ove godine  je služba Hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Sremska Mitrovica, a za sledeću godinu, slavu preuzima Dom zdravlja Šid.

Zaštitnici lekara Sveti Kozma i Damjan su braća po telu i duhu, poreklom iz Azije, od majke Hrišćanke i oca neznabošca. Pošto su rano ostali bez oca, majka je uložila veliki trud i vreme da ih vaspitava u hrišćanskom duhu. Pored toga učili su se i raznim lekarijama pa kako „badava primaše, tako i badava davaše“. Zbog toga su ih nazvali besrebrnici,jer nisu uzimali novac dok su vidali bolesne i u isto vreme širili hrišćanstvo.Rezultati njihovog lečenja bili su impresivni, začuđujući, često isceliteljski. Zbog toga su ih smatrali svecima. U našem narodu, Sveti Vrači su zaštitnici lekarske profesije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here