OBRT! Gastarbajteri neće plaćati porez u Srbiji?

0
1281

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije demantovalo je pisanja medija da će državljani Srbije na privremenom radu u inostranstvu biti dužni da porez na prihode ostvarene kod inostranih poslodavaca plaćaju i u Srbiji, a ne samo u zemlji privremenog boravka.

„Smatramo da katastrofično intonirani tekstovi, zasnovani na nedovoljno istraženim činjenicama, o jednoj temi koja se najdirektnije tiče velikog broja državljana Republike Srbije u inostranstvu, bezrazložno stvaraju zabrinutost dela naših državljana, što se može zaključiti i po povećanom broju njihovih upita upućenih diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije“, piše u saopštenju Ministarstva.

Neće biti promene procedure oporezovanja tih građana.

„U nadi da se iza neodgovornih i netačnih medijskih napisa o ovoj temi ne krije zla namera, već nerazumevanje, naglašavamo da Srbija čini i da će nastaviti da čini sve kako bi na svaki način pomogla svojoj dijaspori“, zaključilo je Ministarstvo.

Mali: Poreska politika prema gastarbajterima decenijama se nije menjala

Ministar finansija Srbije Siniša Mali ocenio je danas kao „maliciozne“ tvrdnje dela medija o obaveznom plaćanju poreza svih državljana Srbije koji rade kod stranih poslodavaca u inostranstvu, i ukazao da to zbunjuje građane i istakao da nema potrebe da odjavljuju prebivalište u Srbiji.

Ministarsvo finansija je saopštilo da se „propisi u pogledu oporezivanja zarada koje naši građani ostvare u inostranstvu nisu menjali od početka ovog veka. Ljudi koji rade i žive u inostranstvu znaju gde treba da plaćaju porez“, istakao je ministar Mali.

Nema dvostrukog oporezivanjs.

Objasnio je da su rezidenti Srbije obveznici poreza na zarade u Srbiji po osnovu zarada koje im isplaćuju strani poslodavaci u inostranstvu (tzv. gastarbajteri), ali se dvostruko oporezivanje ovih zarada otklanja u skladu s domaćim propisima, kao i po osnovu ugovora o izbegavanju dvostrukog oporezivanja.

„Naši rezidenti uvek imaju pravo na poreski kredit po osnovu poreza koji je plaćen na zaradu koja im je isplaćena u inostranstvu, bez obzira na to da li Republika Srbija ima zaključen ugovor o izbagavanju dvostrukog oporezivanja sa državom u kojoj je naš rezident ostvario zaradu. S obzirom na to da je stopa poreza na zarade u Srbiji 10 odsto, po pravilu, pravo na poreski kredit će biti dovoljno da u potpunosti otkloni obavezu plaćanja poreza na zarade u Srbiji“, naveo je ministar.

Ukazao je da ugovori o izbegavanju dvostrukog oporezivanja predvidjaju pravila koja sprečavaju mogućnost da građani Srbije imaju istovremeno rezidentstvo Srbije i države u kojoj su zaposleni.

Po pravilu, po tim ugovorima oni će imati rezidentstvo države u kojoj su zaposleni, što rezultira time da neće imati nikakvu poresku obavezu u Srbiji po osnovu zarada koje su ostvarili po osnovu rada u inostranstvu.

Dodatno, u jednom broju ugovora o izbegavanju dvostrukog oporezivanja predvidjena je primena metoda izuzimanja za otklanjanje dvostrukog oporezivanja zarada koje rezidenti ostvare u inostranstvu, tako da ovi ugovori isključuju bilo kakvu mogućnost oporezivanja građana Srbije po osnovu zarada koje ostvare radom u državama sa kojima ima zaključen takav ugovor.

Ministar je istakao i da državljani Srbije zaposleni u inostranstvu nisu u Srbiji osiguranici obavezani socijalno osiguranje po osnovu zarade koje ostvaruju od tog stranog poslodavca.

„Dakle, za lica koja nisu osiguranici prema domaćim propisima kojima se ta oblast uredjuje, ne postoji obaveza obračunavanja i plaćanja doprinosa za obavezno socijalno osiguranje“, rekao je Mali.

Ministar je zaključio da shodno navedenom, državljani Srbije zaposleni u inostranstvu nemaju obavezu plaćanja doprinosa za obavezno socijalno osiguranje po osnovu zarade koju ostvare u inostranstvu kod stranih poslodavaca.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here