Od 1. oktobra povećanje akciza na derivate nafte, cigarete, alkoholna pića, kafu i tečnosti za punjenje elektronskih cigareta

1
1350
Foto: Shutterstock.com

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama.

upakovani u vrećice i koji sadrže nikotin ili jedinjenja nikotina i druge sastojke i isključivo su namenjeni oralnoj upotrebi, a koji se stavljaju u promet u skladu sa normativima propisanim za tržište Srbije. Imajući u vidu da su ovi proizvodi supstitut za cigarete i ostale duvanske prerađevine, naročito među mlađom populacijom, ovim zakonom, kako je navedeno, predlaže se oporezivanje istog akcizom, pri čemu bi osnovica za obračun akcize bila kilogram neto mase nikotinskih vrećica. Primena normi vezane za oporezivanje ovog proizvoda predložena je od 1. januara 2024.godine.

Usvojenim zakonom predlaže se i uvođenje sistema e-akciza koji je centralizovani informacioni sistem kojim upravlja ministarstvo nadležno za poslove finansija, a koji preuzima podatke iz drugih registara koji se vode kod nadležnih organa, kao i podatke u vezi sa akciznim proizvodima, obveznicima akcize i učesnicima u prometu, omogućava podnošenje elektronskih zahteva za izdavanje kontrolnih akciznih markica i zahteva za izdavanje i obnavljanje dozvola za akcizna skladišta. U okviru sistema e-akciza uvode se kontrolne akcizne markcice sa QR kodom, a s tim u vezi precizira se i koji učesnici u prometu akciznih proizvoda su u obavezi da skeniraju akciznu markicu obeleženu sa QR kodom.

„Ovaj sistem će omogućiti praćenje akciznih proizvoda, cigareta i duvanskih prerađevina koje se pri upotrebi greju ali ne sagorevaju (nesagorevajući duvan) čija potrošnja je u konstantnom porastu, od proizvođača/uvoznika do krajnjeg korisnika akciznih proizvoda, a u cilju sprečavanja nelegalne trgovine ovim proizvodima, što će imati uticaj na povećanje prihoda u budžetu Srbije i smanjenje sive ekonomije“, piše u predlogu. Ovim zakonom predlaže se i da Uprava carina vodi registar uvoznika alkoholnih pića i kafe, a sve u cilju što adekvatnijeg praćenja akciznih proizvoda u svim fazama prometa. Predlog predviđa i kazne za nepoštovanje odredbi zakona i one se kreću od 5.000 do dva miliona dinara.

1 COMMENT

  1. Најава Ацо Паризер да од 1. октобра повећа акцизу на деривате нафте, дувана, алкохола и кафе је очекивана вест. Наиме, његова акција „Боља цена“ у којој се спушта цена као заштита потрошача, мора неко да плати, а то су возачи, пушачи и пијандуре. Ова акција има двојаку улогу, повећава буџет, смањује загађење околине од дима цигарета и смањиће броја пијаних по кућама и на улици.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here