Sremskomitrovački portal

Održana akcija besplatnih, preventivnih pregleda kože

Akcija besplatnih, preventivnih pregleda kože, za koje nije potrebna knjižica, uput i zakazivanje, održana je u seoskim mesnim zajednicama u Velikim Radincima, Manđelosu i Čalmi. Preglede je organizovalo Udruženje dermatovenerologa Srbije, uz pomoć lokalne samouprave u Sremskoj Mitrovici.

Kampanja je usmerena na podizanje svesti o zaštiti kože od UV zračenja i ranom otkrivanju melanoma i drugih oblika raka kože. Pregledano je 113 pacijenata. Kod 25 dijagnostokovane su promene koje se moraju hirurški ekscidirati, uključujući 1 melanom, 9 bazocelularnih karcinoma, 9 atipičnih mladeža i 2 skvamocelularna karcinoma, kao i više ostalih promena koje zahtevaju hiruršku terapiju.

Cilj ovih pregleda je prevencija i rano otkrivanje, dijagnostikovanje karcinoma kože, kako bi sačuvali svoje zdravlje i živote. Ove godine želimo da obuhvatimo Fruškogorje sa akcentom na seoskom stanovništvu, poljoprivrednicima koji su u većem stepenu rizika zbog činjenice da su tokom radova u polju izloženi sunčevom zračenju.“- objasnio je zamenik mitrovačke gradonačelnice Petar Samardžić.

„Karcinomi koji se najčašće javljaju su bazocelularni, karakteristični su za ljude koji više borave na otvorenom i na suncu i oni najčešće nisu metastazni i mogu se pratiti, odnosno lečiti. Poljoprivrednici spadaju u kategoriju građana koja je najviše izložena suncu, zbog toga su u toku dermatološku pregledi poljoprivrednika u više mesta u Srbiji. Zaštita nije toliko komplikovana i ne zahteva dodatno vreme, dovoljno je da se obuče nešto sa dugim rukavima, stavi šešir i slično. Veliki je odziv do sada. Sa poljoprivrednicima razgovaramo o izlaganju suncu, a otkrili smo i više karcinoma, ali u početnoj fazi. Rana dijagnostika je veoma važna jer ako se otkrije na vreme, pacijent nije životno ugrožen,” – rekla je prof. dr Danica Tiodorović, predsednica Udruženja dermatovenerologa Srbije koja je bila na čelu tima koji je pregledao pacijente tokom ove akcije.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

Exit mobile version