Održana akcija besplatnih, preventivnih pregleda kože

0
664

Akcija besplatnih, preventivnih pregleda kože, za koje nije potrebna knjižica, uput i zakazivanje, održana je u seoskim mesnim zajednicama u Velikim Radincima, Manđelosu i Čalmi. Preglede je organizovalo Udruženje dermatovenerologa Srbije, uz pomoć lokalne samouprave u Sremskoj Mitrovici.

Kampanja je usmerena na podizanje svesti o zaštiti kože od UV zračenja i ranom otkrivanju melanoma i drugih oblika raka kože. Pregledano je 113 pacijenata. Kod 25 dijagnostokovane su promene koje se moraju hirurški ekscidirati, uključujući 1 melanom, 9 bazocelularnih karcinoma, 9 atipičnih mladeža i 2 skvamocelularna karcinoma, kao i više ostalih promena koje zahtevaju hiruršku terapiju.

Cilj ovih pregleda je prevencija i rano otkrivanje, dijagnostikovanje karcinoma kože, kako bi sačuvali svoje zdravlje i živote. Ove godine želimo da obuhvatimo Fruškogorje sa akcentom na seoskom stanovništvu, poljoprivrednicima koji su u većem stepenu rizika zbog činjenice da su tokom radova u polju izloženi sunčevom zračenju.“- objasnio je zamenik mitrovačke gradonačelnice Petar Samardžić.

„Karcinomi koji se najčašće javljaju su bazocelularni, karakteristični su za ljude koji više borave na otvorenom i na suncu i oni najčešće nisu metastazni i mogu se pratiti, odnosno lečiti. Poljoprivrednici spadaju u kategoriju građana koja je najviše izložena suncu, zbog toga su u toku dermatološku pregledi poljoprivrednika u više mesta u Srbiji. Zaštita nije toliko komplikovana i ne zahteva dodatno vreme, dovoljno je da se obuče nešto sa dugim rukavima, stavi šešir i slično. Veliki je odziv do sada. Sa poljoprivrednicima razgovaramo o izlaganju suncu, a otkrili smo i više karcinoma, ali u početnoj fazi. Rana dijagnostika je veoma važna jer ako se otkrije na vreme, pacijent nije životno ugrožen,” – rekla je prof. dr Danica Tiodorović, predsednica Udruženja dermatovenerologa Srbije koja je bila na čelu tima koji je pregledao pacijente tokom ove akcije.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here