Sremskomitrovački portal

Održana smotra folklora u Bosutu: PESMOM I IGROM U SUSRET JESENI!

Proteklog vikenda, u selu Bosut organizovana je četvrta po redu manifestacija pod nazivom “Pesmom i igrom u susret jeseni”.

Tom prilikom, domaćini, Kulturno umetničko društvo “Bosut” ugostilo je više folklornih ansambala, i to: KUD „Mladost“ iz Bačinaca, KUD „Dukat“ iz Beograda, SKUD Ražljevo, Kulturni centar Kuzmin, KUD Velino selo, Kulturni centar Martinci, KUD “Slavko Gajin” iz Vojke, SKUD “Branko Radičević” iz Erdevika i Folklorni ansambl “Branko Radičević” iz Sremske Mitrovice.

Iako je bilo najavljeno da će se, nakon dolaska učesnika, održati defile svih ansambala kroz glavnu bosutsku ulicu, obilna kiša i nevreme je to sprečilo.

Ipak, glavni program, oličen u spletu narodnih kola i igara, nesmetano se odvijao u velikoj sali Doma kulture u Bosutu. Program je trajao više od dva sata, na opšte zadovoljstvo meštana i prisutnih gostiju.

Svoje zadovoljstvo organizacijom i prikazanim igrama nije krio ni Slavko Brodalić, predsednik KUD “Bosut”, inače domaćina i organizatora manifestacije.

Naše folklorno društvo postoji nekoliko godina, a ova manifestacija odraz je težnji omladine iz sela da se folklorna tradicija održi i sačuva i na ovim prostorima. Negujemo mnoštvo igara iz Srema i Mačve, a do sada imali smo dosta zapaženih nastupa kako kao domaćini tako i na mnogobrojnim gostovanjima. Zahvaljujući lokalnoj samoupravi Sremske Mitrovice, opremljeni smo i novim narodnim nošnjama koje ćemo predstaviti u narednom periodu publici.”- kaže Brodalić, dodajući:

Društvo je nastalo kao proizvod ideje meštana da približe interesantne manifestacije svojim meštanima, kako bi  selo na taj način oživelo i okupilo mlade, u čemo smo, bar do sada, uspeli.

Manifestacija “Pesmom i igrom u susret jeseni” završena je u večernjim satima, nakon čega su gosti, u najboljoj tradiciji, počašćeni sremačkom večerom i veselom muzikom uz koju se, a kako drugačije, opet zaigralo kolo.

(tekst: M. Milivojević / snimci: D. Božić)

Exit mobile version