Organizacija za lezbejska ljudska prava traži da i Srbija dozvoli istopolna partnerstva

0
1144

Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava pozdravlja usvajanje Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola u Crnoj Gori i naglašava da je vreme da i država Srbija usvoji zakon o istopolnim partnerstvima.

„Ovo je istorijski trenutak za LGBTI zajednicu u Crnoj Gori. Čestitamo svim aktivistima i aktivistkinjama na višegodišnjoj borbi da dođe do izglasavanja ovog Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola u crnogorskom parlamentu. Iako ovaj Zakon ne predviđa mogućnost starateljstva ili usvajanja dece, prava istopolnih parova u Crnoj Gori će u velikoj meri biti izjednačena sa pravima heteroseksualnih parova. Bez obzira da li su crnogorske vlasti ovom odlukom želele da učine korak napred ka članstvu u Evropskoj uniji, svakodnevni život LGBTI osoba od sada će biti znatno unapređen“, navode iz Labrisa.

Iz Labrisa podsećaju da su nedavno izradili novi Model zakona o građanskom partnerstvu, koji upravo reguliše prava istopolnih parova – od socijalnih, zdravstvenih i imovinskih prava, prava na nasleđivanje i izdržavanje, do poreskih olakšica, podizanja zajedničkog kredita i dr.

„Model zakona smo poslali nadležnim institucijama, ali do danas nas niko nije kontaktirao. Nažalost, svih ovih godina nismo naišli na razumevanje nadležnog ministarstva, odnosno Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koje po svemu sudeći nije zainteresovano da obezbedi prava čitavom jednom delu populacije koji živi u Srbiji i redovno plaća poreze i ispunjava druge obaveze prema državi“, ukazuju iz Labirsa.

Iz ove nevladine organizacije podsećaju da su još 2012. godine predstavili Model zakona o registrovanim istopolnim zajednicama, koji se od novog Modela zakona o građanskom partnerstvu neznatno razlikuje.

„Nadamo se da će usvajanje Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola u Crnoj Gori biti podsticaj Vladi Srbije da shvati neophodnost usvajanja Zakona o građanskom partnerstvu i značaj jednakog tretmana svih svojih građana i građanki. Pogotovo što se na čelu Vlade Srbije nalazi Ana Brnabić, autovana lezbejka, koja, nažalost, još uvek nije iskoristila svoj položaj da unapredi prava LGBTI osoba u našoj zemlji. S druge strane, iako je premijerka privilegovana u brojnim aspektima, i ona živi u zakonski nepriznatoj zajednici sa svojom partnerkom i odgaja dete kojem po zakonu ove države ne može da bude roditelj. Stoga, pozivamo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja i Vladu Srbije da iniciraju usvajanje zakona koji bi regulisao istopolna partnerstva u našoj državi čim se formira novi saziv Skupštine Republike Srbije“, ukazuju iz Labrisa.

Diskriminacija i zakonski vakuum

„Pravno regulisanje istopolnih partnerstava bi LGBTI osobama u našoj zemlji omogućio prava koja Ustav i zakoni Republike Srbije omogućavaju heteroseksualnim parovima. LGBTI osobe, ne samo da trpe diskriminaciju i nasilje, nalaze se i u zakonskom vakuumu, što dodatno otežava da vode normalne živote“, ukazuju iz Labrisa.

Izvor: https://www.danas.rs/drustvo/vladavina-prava/vreme-je-da-i-srbija-dozvoli-istopolna-partnerstva/?fbclid=IwAR33qRi-UhYHDq0L09-Su7ya5uEkKV0eFljDY_mIvx6ZX7bgMeqcauNjSlQ

foto: Foto: EPA-EFE/ KOCA SULEJMANOVIC

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here