Otvara se nova fabrika u Rumi – plate od 650 do 1000 evra

1
15726

Danas je u Rumi potpisan ugovor o prodaji zemljišta između kineske kompanije “HAITIAN” i Opštine Ruma. Kompanija “HAITIAN” je najveći svetski proizvođač mašina za brizganje pod pritiskom, sa 56.000 mašina za brizganje proizvedenih u 2021. godini i godišnjom prodajom od više od 2,2 milijarde evra. “Haitian International” pripada “Haitian Group” holdingu koji se bavi proizvodnjom u 5 industrijskih oblasti, uključujući mašine za brizganje, mašine za livenje pod pritiskom, CNC mašine, robote i automatizaciju i servo pogone.

Kako generalni direktor “Haitian International” gospodin Sun Jiming ističe kompanija proširuje svoje proizvodne baze i investira u Srbiji. Njihov cilj je da uspostave novu proizvodnu bazu sa dobrim vezama sa Riječkom lukom i autoputem za Evropu, odakle svojom mašinerijom mogu pokriti tržišta Evrope, Turske, Rusije, Bliskog istoka, Indije, pa čak i SAD. Imajući u vidu položaj, industrijske mogućnosti, raspoloživost kvalifikovane radne snage, raspoloživost zemljišta, kompanija je izabrala Rumu smatrajući da je naša opština najbolje mesto za ulaganje i uspostavljanje proizvodne baze.

Kompanija je kupila dve parcele u Industrijskoj zoni Rumska petlja ukupne površine 36,5 hektara. U prvoj fazi planirana je izgradnja oko 100.000 m2 proizvodnih pogona i administrativne kancelarije, sa mogućnošću dogradnje u kasnijim fazama. Kompanija planira da dovede u Rumu 4 industrije: proizvodnju mašina za brizganje, proizvodnju CNC mašina, proizvodnju mašina za livenje pod pritiskom i automatizaciju. Cilj im je da postignu kapacitet proizvodnje od 2.500 mašina za brizganje pod pritiskom i 1.000 CNC mašina godišnje. Vrednost investicije je oko 100 miliona dolara.

Ovaj projekat će imati veoma veliki pozitivan uticaj na opštinu Ruma i privredu u našem okruženju. Kineska kompanija će zaposliti oko 300 radnika srednje i više kvalifikacije, sa prosečnim zaradama od 650 do preko 1.000 evra. Planiraju ulaganja u obrazovanje i obuku zaposlenih, kako bi nivo tehničkog znanja i veština bio podignut u celoj opštini. Imajući u vidu da je njihov proizvod veoma složen, sa dosta delova koje ne mogu sami da proizvedu, kompaniji će biti potrebna velika mreža domaćih dobavljača, što će značajno uticati na širenje domaće industrije i njen ekonomski rast.

Ova investicija je značajna kako sa aspekta otvaranja novih radnih mesta, angažovanja visoko I srednje kvalifikovane radne snage, kao i velikog broja kooperanata sa teritorije naše opštine, tako i sa finansijskog aspekta priliva sredstava u opštinski budžet u iznosu od 3 miliona eura od prodaje zemljišta čime definitivno još jednom dokazujemo bonitetnost i uspešan rad i poslovanje naše opštine. Kompanije koje donose prosperitet, inovativnost, mogućnost napretka i otvaranje novih poslovnih mogućnosti su i te kako dobrodošle u našu opštinu, jer ovako značajnim investicijama i dobrim poslovanjem stvaramo našim sugrađanima uslove za još bolji i kvalitetniji život!

1 COMMENT

  1. Borislava Stanojevic,moj broj mobilnog telefona,podnasam zaxtev za novu fabriku u Rumi,iz Adasevaca sam,moj broj mobilnog telefona je 0695008814,molim vas zovite me na ovaj broj,ja bi da radim.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here